MENÜ

BASF bemutató

Oldalszám: 29
2014.04.09.

A leghatékonyabb gyomirtási technológia bemutatása

 

 

Néhány hete a BASF Hungária Kft. agrodivíziója a Szántóföld Napja rendezvénysorozat keretében négy helyszínen – Szarvason, Szekszárdon, Szentistvánon és Gyõrben – mutatta be az érdeklõdõ szakembereknek a 2008-ban végzett szántóföldi kísérletek eredményeit, köztük egyik leghatékonyabb gyomirtási technológiát, a CLEARFIELD®-et*.

 
A szóban forgó gyomirtás-technológiát világszerte elismert módszerként alkalmazzák a napraforgó-termesztésben. A CLEARFIELD-módszer egy olyan innovatív technológiai megoldás, amelyben a gondosan szelektált hibrid vetõmaghoz a BASF felhasználóbarát imidazolinon gyomirtó szereit társítják. A technológiában alkalmazott növényvédõ szer ötvözi a posztemergens kontakt, illetve a talajon keresztüli hatásból származó elõnyöket, ezért a legnagyobb terméscsökkenést okozó egy- és kétszikû gyomok széles skálája ellen alkalmazható hatékonyan.

Pálfay Gábor, a BASF agrodivíziójának fejlesztõmérnöke a bemutatón elhangzott elõadásában felhívta a jelenlévõk figyelmét a preemergensen kijuttatandó Wing® kiemelkedõ szelektivitására, majd a CLEARFIELD technológiában is alkalmazható, az állománykezelésben különösen jól használható Pulsar® kiemelkedõ tulajdonságait ismertette. Ezt a szert a gyomok kettõ-négy leveles állapotában kell használni. A napraforgó gombabetegségeinek leküzdésére – a bemutatott kísérletek tanulsága szerint is – eredményesen alkalmazható a BASF Pictor® márkanevû terméke.

A CLEARFIELD technológia alkalmazásának sarkalatos pontja a megfelelõ vetõmag használata. A BASF és a Nidera azért fogott össze a CLEARFIELD napraforgó-nemesítési program keretében, hogy a napraforgó termesztõk olyan vetõmaghoz juthassanak a Nidera által kifejlesztett CLHA-Plus-szal, amelynek segítségével elkerülhetõ az E-gén, illetve az E-faktor használata. A CLHA-Plus további elõnye még az is, hogy magas termõképességû napraforgó fajtákban szaporították fel, és ennek eredményeként a jövõben csúcsminõségû, és magas termõképességû ún. CLEARFIELD napraforgó hibridek kerülhetnek piacra.

Dr. Füzi István, a cég fungicid szakértõje, a búzát megtámadó gombabetegségek elleni hatékony védekezésrõl beszélt. A szakértõ szerint a védekezés egyik titka, hogy a gombaölõ szereket megfelelõ idõben alkalmazzák a gazdálkodók. Ezt az elmúlt évek kísérleti eredményei is igazolják.

Gazdagné dr. Torma Mária kukoricában a pre- és post- (azaz a megelõzõ és a gyomok kikelését követõ) védekezési technológiákat ismertetve kiemelte, hogy a BASF minden, kukoricában megjelenõ gyomirtási problémára hatékony megoldást tud ajánlani.

Méhn Gábor, a BASF Hungária Kft. agrodivíziójának vezetõje arról beszélt, hogy az élelmiszerpiacon megnövekedett igények következtében elõtérbe kerül a biztonság és a versenyképesség összehangolása az élelmiszer-elõállításban. Így a jövõben egyáltalán nem lesz mindegy, hogy a termelõk milyen hatóanyagú és összetételû növényvédõ szereket alkalmaznak, hiszen ez jelentõs mértékben befolyásolhatja piaci versenyképességüket is. Hangsúlyozta: a BASF nemcsak megfelelni igyekszik a kihívásoknak, hanem – innovatív megoldásokat kínálva partnereinek – elébe is kíván menni. Kõrös Gyula marketingvezetõ azt hangsúlyozta, hogy a szakmaiságnak az eddiginél is jelentõsebb szerepet kell kapnia a termelésben.

 

 


Fotók a www.agronapló.hu online rovat képgalériájában találhatók.