MENÜ

ALMAMIZÉRIA

Oldalszám:
2014.04.09.

Az almaügy rákfenéje – nincs étkezési almapiac

 

 


A szeptember elején még mindig tartó almamizéria rávilágított egy alapvetõ gondra, amelyet maguk a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almatermelõk közül is sokan érzékelnek, hogy Magyarországon lényegében nem létezik piaca az itthon termett étkezési almának.

Ennek okát egy augusztus végi sajtótájékoztatón az érintettek megbízottai abban látták, hogy sok rossz minõségû, drága külföldi áru érkezik Magyarországra, és emiatt a magyar alma eladhatatlanná válik a belföldi piacon. Így aztán a felduzzadt ipari, azaz léalmakínálat lenyomja a piaci árakat.

Az ipari alma önköltsége a termelõk szerint jelenleg 34 forint kilónként, ezért jogos a követelésük, hogy legalább nettó 30 forintot adjanak a feldolgozók az alma kilójáért. A feldolgozók viszont a túlkínálatra és a meglévõ sûrítménykészleteikre hivatkozva csak 20 forint körüli árért akarják megvenni a termelõktõl az almát. Ez a vita odáig fajult, hogy az egyeztetések – amibe még az agrártárca vezetõjét, Gráf Józsefet is bevonták – eredménytelenül zárultak augusztus végén, és a termelõk augusztus 25-én majd szeptember 1-jén blokád alá vonták a szabolcsi nagy almafeldolgozók telepeit.

Az ügy lezárását az agrártárcánál azonban még így sem tartották lehetetlennek, ám ehhez a minisztérium véleménye szerint mindkét félnek engednie kell merev álláspontjából, és kompromisszumos megoldást kell találni a termelõk és a feldolgozók közös megelégedésére.