MENÜ

ÚJABB FINANSZÍROZÁSI KONSTRUKCIÓ

Oldalszám:
2014.04.09.

A lízing is az uniós pályázatok része lehet

 

 

Az elképzelések szerint hamarosan a magyar támogatási rendszerben is lehetõség lesz a kis- és középvállalkozások (kkv) számára a szakértõk által legalkalmasabbnak tartott finanszírozási eszköz, az úgynevezett zártvégû pénzügyi lízing alkalmazására az Európai Unió által támogatott pályázatokon.

A Lízingszövetség tájékoztatása szerint ugyanis a szervezet ígéretet kapott a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól valamint a gazdasági tárcától, hogy az uniós szabályozás adta lehetõségeket kihasználva mind az ÚMVP, mind pedig a GOP – ez a Gazdaságfejlesztési Operatív Programot jelenti – projektjei esetében a magyar támogatási rendszer is alkalmazza majd a kkv-k számára hasznos finanszírozási formát.

A lízing – a bérbevétel – ugyanis elsõsorban a tõkeszegény kisvállalkozásoknak kedvezõ, mert méretük miatt általában a pénzintézetek nem szívesen finanszírozzák ezeket a cégeket hitelalapon, így általában elesnek a számukra szükséges fejlesztési forrásoktól.

Az FVM ezért levélben kért állásfoglalást e finanszírozási lehetõség alkalmazásáról az unió illetékeseitõl. Az unió illetékes szervezete a DG Agri megerõsítette, hogy a lízing használata az uniós pályázatok finanszírozási módjaként elfogadható, így azt az agrártárca a tervek szerint hamarosan lehetõvé is teszi a hazai pályázatokon.