MENÜ

A toxinok a brojlereknél is veszteségeket okoznak!

Oldalszám: 110
2014.04.08.

A modern brojlertartásban az jelenti a legnagyobb nyomást, hogy a lehetõ legalacsonyabb költségen állítsuk elõ a csirkehúst.

A takarmány-értékesítés, a napi testtömeg-gyarapodás, az elhullás, valamint a keltethetõség, mind olyan értékmérõk, melyeket szigorúan megfigyelnek és ezek alapján a szakemberek a termelési stratégiákat folyamatosan felülvizsgálják, hogy a hatékonyságot minél jobban maximalizálják. Ha a termelés már összehangolt, fordítsunk egy kis figyelmet a mikotoxinok hatásaira is.Már alacsony mennyiségû mikotoxin felvétele is csökkent takarmány-értékesítéshez, rosszabb gyarapodáshoz vezet, és növekszik a madarak fogékonysága a fertõzéses megbetegedésekre. Nagyobb mennyiség felvétele már klinikai tünetek kialakulásához vezethet: csõr- és emésztõszervi kimaródások, nyálkahártya-gyulladás, lábgyengeség, zsíros máj- és vese-elfajulás, valamint elhullás. Tény ugyan, hogy a brojlerekben a toxinok hatása nagymértékben függ az állatok korától, tápláltsági és fizikai állapotától, de egy erõsebb toxinszennyezettség minden állat termelését befolyásolja.

Sajnos, a mikotoxinok gyakran olyan alacsony koncentrációban vannak jelen, amit nagyon nehéz kimutatni, de rengeteg olyan toxint ismerünk, amelyek már alacsony koncentrációban is egymásra hatva a termelést nagymértékben csökkentik, sõt sok toxinról nem is tudjuk, milyen hatásai vannak a különbözõ állatokra, nemhogy egymásra való hatásukat ismernénk.

A toxinok hatásai összeadódhatnak (additív hatás), vagy egy toxin a másik toxin hatását felerõsítheti (szinergista hatás). Additív hatásra kell számítani baromfi esetében pl. aflatoxin-DON, aflatoxin-fumonizin, fumonizin-T2, fumonizin-ochratoxin, ochratoxin-DON és ochratoxin-T2 kombinációknál, de szinergista (azaz toxicitást erõsítõ) hatással kell számolni zearalenon-DON, aflatoxin-ochratoxin, aflatoxin-DAS, aflatoxin-T2 esetében. Fontos tehát szem elõtt tartanunk, hogy az alacsony vagy nem mérhetõ toxinszintek sem jelentenek 100%-os biztonságot.

A brojlertermelõk dilemmája az, hogy összevessék a toxinok okozta veszélyt azzal a legkisebb védekezési költséggel, amely már megóvja a madarak termelését.

A Mycofix® Select lehetõséget ad ennek a dilemmának a feloldására. Ezt a terméket a csirkék takarmányába keverhetjük és megvédi az állatokat a deoxinivalenol és az egyéb trichotecén toxinok ellen is, amellett, hogy a köthetõ toxinokat is megköti (pl. aflatoxin).

 

 

 


 

 A hagyományos toxinkötõk csak a köthetõ toxinok ellen hatékonyak, de hatástalanok a nem köthetõ trichotecének ellen (max 6% kötés). Ezzel szemben a Mycofix® Select tartalmaz egy epoxidáz enzimet, amely elbontja és ezzel 95% feletti hatékonysággal inaktiválja a trichotecén toxinokat (DON, T2, HT2, DAS stb.) is.

Amennyiben klinikai tüneteket látunk az állatokon vagy a takarmányvizsgálat során magas szennyezettséget találtunk, akkor 1,5–2,5 kg Mycofix® Select-et ajánlunk táptonnánként. A szubklinikai toxikózisnál már nem ilyen tiszta a kép: 0,5 kg/tonna Mycofix® Select-el már sokat tettünk, de 1 kg/tonna bekeverése hatékonyabb az immun-, a környezeti és takarmányozási stresszek kivédésében.Dr. Jakab Gábor

Biomin Takarmányozási Kft.