MENÜ

Terménykezelés felsõfokon

Oldalszám: 97
2014.04.08.

A PETKUS szárítók és terményfeldolgozó technológiák már több, mint tíz éve jelen vannak a magyar piacon, s évtizedek óta meghatározó szerepet töltenek be a hazai terményfeldolgozásban, a tisztítástól a szárításon keresztül a vetõmag feldolgozásig.

Az elmúlt idõszakokban lehetett bármilyen irányzat a termelési rendszerekben, a PETKUS technológia mindig stabilan megõrizte meghatározó szerepét a kiváló minõségû, igény szerinti terménykezelésben. A PETKUS berendezések minden komoly gazdaságban megtalálhatók napjainkban is (találkozhatunk még aktívan dolgozó 20–30 éves gépekkel), és maximálisan teljesítik az egyre szigorodó minõségi elõírásokat.

Ezen kiváló technológia hazai képviselõje a MEPET Kft., mely az idei évtõl elsõ számú márkaképviselete a Németországban gyártott világhírû berendezéseknek. A MEPET Kft. neve mára már teljesen összeforrott a PETKUS névvel a hazai piacon, és megbízható partnere a német gyártó cégnek, s a jó együttmûködést fémjelzi az a 100 szárítótelep is, melyek eddig épültek hazánkban. E nagy mennyiségû eladás köszönhetõ a berendezések megbízható és kezelõbarát módon egyszerû mûködésének, valamint a jó

ár-érték aránynak, amely alapján a partnerek igényeinek megfelelõen rugalmasan összeállítható a legjobb technológiai sor, a szerényebb kialakítástól a maximális, ún. „full-extrás” variációig. Természetesen a berendezések hosszú távú, megbízható mûködése köszönhetõ a kiváló alkatrészellátásnak is, amely a MEPET Kft. koordinálásával gyorsan megoldható eredeti gyári alkatrészekkel, illetve utángyártott hazai készletbõl is.

A PETKUS berendezések folyamatosan követik a kor követelményeit mind a tisztítás, mind pedig a szárítás területén. A múlt években korszerûsödött a tisztító terméksor (U12–15 és V12–15 sorozat), illetve az idei évtõl a szárítók is érintõképernyõs kijelzéssel és vezérléssel érkeznek. Egyúttal már a hõvisszavezetés a kazánoldalra telepített ventilátorral oldódik meg. A nagy teljesítményû tornyok (30 t/ó-tól) kettõs „dual” szõnyegégõvel kerülnek leszállításra, amely által még energiatakarékosabb üzem érhetõ el. E megoldással az alacsony hõmérsékletû szárítás már nem igényel újabb égõbeszabályozást (alacsonyabb üzemeltetési költségek). A PLC-vezérelt ürítõ rendszer szabályzásnak köszönhetõen a szárító porkibocsátása – vizsgálati jegyzõkönyvvel bizonyítottan – 16,7 mg/m3, mely messze kielégíti a jelenlegi környezetvédelmi elõírásokat. A MEPET Kft. és a PETKUS technológia napjainkban meghatározó szereplõje a hazai szárító piacnak, és felkészült minden egyedi, és általános partneri igény kielégítésére.

A kisebb szárítási igények kielégítésére a finn gyártmányú Mepu mobil szárítók is megtalálhatók a MEPET Kft. kínálatában. Ezek a szárítók szakaszos üzemû kaszkádos rendszerûek, 1,5–3,0 t/ó teljesítményûek kukoricában.

Gabonatároláshoz, különféle sík és siló-tárolókat, komplett be- és kitárolási technológiákat szállít partnerei részére a MEPET Kft.