MENÜ

Egy új traktor, amely meghódítja Európát

Oldalszám: 72-73
2014.04.08.

A Claas új üdvöskéje: az AXOS

 

 

A cég új traktor és takarmány betakarító gépfejlesztéseinek eredményeit mutatta be szakújságíróknak a nyár közepén Csehországban. Egy sor szó szerint klassz gépet láthattak a bemutatón a zsurnaliszták, közöttük is a cég zászlóshajójának – vagyis inkább traktorának – szánt AXOS-t. A CLAAS fejlesztési filozófiájának megfelelõen az AXOS-ban elsõsorban az alkalmazott mûszaki megoldások kiemelkedõ színvonaláról ismert márka folyamatos termékfejlesztések eredményei öltenek testet, szem elõtt tartva a cég elsõdleges stratégiai céljait, mindenekelõtt a vevõcentrikusságot.

A CLAAS vezetõ mezõgazdasági gépgyártó-ként a múlt évben a teljes forgalmának mintegy 4 százalékát, több, mint 100 millió eurót fordított kutatásra és fejlesztésre. A néhány éve megkezdett termékoffenzíva idei állomásaként a nyáron már bemutatták az új 70 és 100 lóerõ közötti teljesítmény kategóriájú CLAAS AXOS traktort, új nagy területteljesítményû fûkaszákat, CLAAS Volto rendterítõket és a megújult CLAAS Liner két forgórészes oldalrendképzõ család tagjait.

A továbbiakban részletesen csak a CLAAS új 70 és 90 lóerõ közötti teljesítmény kategóriába tartozó, a tervezõk által személyre szabott AXOS-ról lesz szó. Az új fejlesztésû CLAAS erõgép minden követelménynek és feladatnak megfelel, egy olyan traktor, amely minden mûvelet során a legoptimálisabbat nyújtja használójának. Az AXOS-ra a sokoldalúság és az irányíthatóság jellemzõ: a talajmunkáktól kezdve az állattenyésztésig használható, s a rákapcsolható homlokrakodó segítségével a bálarakástól a terményrakodáson át a trágyázásig alkalmazható erõgép.

Az AXOS traktorokat alacsony fülkével is gyártják, így alacsony épületekben is kihasználható e korszerû gép minden elõnye. Természetesen ebben a traktorban is megtalálható a kezelõ kényelmét szolgáló sík padlólemez és az alapfelszereltséghez tartozó klímaberendezés. Mindkét ajtó szélesre nyitható és 180°-os szögben rögzíthetõ. Ennek köszönhetõen a gyakori ki- és beszállást igénylõ munkák is könnyen és gyorsan elvégezhetõk vele.

A CLAAS termékekre jellemzõ kimagasló teljesítmény jellemzi az AXOS-t is. Ezekbe a traktorokba a korszerû, erõs, de mégis takarékos, 4,4 liter hengerûrtartalmú, négyhengeres, 2 szelepes TIER3-as besorolású Perkins motort építették be, mechanikus befecskendezéssel és elektronikus motorvezérléssel. Rugalmasságának és teljesítményének köszönhetõen ez a motor kategóriájának nagy erõtartalékkal rendelkezõ, megbízható és alacsony fogyasztású darabja.

Az AXOS, alacsony üzemanyag-fogyasztásának köszönhetõen igen gazdaságos. A tökéletes hidraulika rendszer 60 liter/perc teljesítményû szivattyúval szerelt, ami különösen fontos homlokrakodó használatánál vagy bálázásnál. A hatékony munkához magas forgatónyomaték szükséges, mialatt a fogyasztás nem lesz irreálisan nagy és felügyelet alatt marad.Sokoldalúság

Az AXOS egy sokoldalú traktor. Így egyaránt segítségére lehet használójának az állattenyésztésben, szállítási, illetve talajmunkáknál egyaránt. Az AXOS sorozat gépei, a maximálisan 2,8 tonna teherbírású, a mellsõ függesztõkarral minden különösebb nehézség nélkül képesek nagyobb terhek kiemelésére a gép elülsõ részén. Hátsó hidraulikája 4,2 tonna maximális emelõerõrõl gondoskodik (610 mm–en). Az akár háromkörös hidraulika rendszerrel (ez opció) kialakított, számos megoldású felszereltség minden gazdaság igényeit kielégíti. Akár egy mellsõ függesztõkarra helyezett fûkasza és egy hátsó függesztõkarra helyezett rendterítõ segítségével létrehozott kombinált gépkapcsolat kialakítására is lehetõség nyílik.Fõ a kényelem

A CLAAS traktorok ismertek a kezelési kényelmükrõl. Az új AXOS is igazi CLAAS – azaz klassz – gép, így mindig a kezelõ az elsõ, aki a munkájában támogatást kap. E típusnál is ugyanúgy mint a többi CLAAS traktornál, az AXOS tervezésénél is fontos szerep jutott a szállítási körülményeknek. A nagy tengelytáv és a „rövid hossz” stabilitást és biztonságot ad az utakon. A súlyeloszlás még a nagyobb emelési kapacitás mellett is megfelelõ. A „rövid hossz” és a kis fordulási sugár a legszûkebb helyeken is megkönnyíti a munkát.

Az AXOS fülkéje az egyik legtágasabb a piacon, amelyben elég hely van egy másik ember számára is. A kezelõnek megfelelõ rálátása van a munkaterületre, a széles ablakoknak és a napfénytetõnek (opció) köszönhetõen. Megváltozott a mûszerfal is, s légrugós ülés biztosítja, hogy a kezelõ hosszú órákon át kimerültség nélkül dolgozhasson.

Ez év eleje óta, az eltérõ magasságú fülkéket (két különbözõ fülke verzió és egy modell fülke nélkül) az új fülkegyártó részlegben gyártják a Le Mans-i CLAAS traktorgyárban. Modelltõl és felszereltségtõl függõen minden fülkét legyártanak a megrendelõk számára. A háromféle típus közül a magas tetejûnek 2,65 méter a nagysága. Ezt a típust tágas belsõ tér, nagy napfénytetõ jellemzi, így a felemelt homlokrakodóra is kitûnõ a rálátás. Az alacsony fülke magassága 2,50 méter, ezzel a géppel az alacsony épületekben is akadály nélkül mozoghatunk.A traktor lelke, a motor és a sebességváltó

Az AXOS teljesítménye 70-tõl 100 LE-ig terjed, az új Perkins motor magában foglalja a mechanikus befecskendezést és a turbót. Az AXOS megfelel a környezetvédelmi elõírásoknak, ami a belsõ kipufogógáz recirkulációjának és a TIER3-as motornak köszönhetõ.

Az AXOS sorozatnak 3 különbözõ sebességváltó variációja létezik: az AXOS C teljesen mechanikus 10 + 10 fokozattal rendelkezik, az AXOS CL a Revershift elektrohidraulikus irányváltóval egy nagyobb kezelési komfortot biztosít. A kényelmes Revershift irányváltó mellett az AXOS CX már 20 + 20 fokozatot tud, amit az elektrohidraulikus Twinshift váltó biztosít.

 

 


 

 

A sajtótájékoztatón mondták az AXOS-ról

Új motor került a gépbe, amely könnyen karbantartható és strapabíró szerkezet. A mo-

tor karakteresztikája nagyon széles mint nyo-

maték, mint lóerõ tekintetében. Mindez

pedig egy kedvezõ üzemanyag-felhaszná-

lást is biztosít a használó számára. Ötféle felszereltség, azaz váltó kivitel létezik a motorhoz, a legegyszerûbb mechanikus váltótól az elektrohidraulikus irányváltóig. Vagyis ebbõl az tûnik ki, hogy a tervezõk univerzális felhasználásra szánják ezeket a gépeket.

Fontosnak tartották a gyári szakemberek arra is felhívni a figyelmet, hogy maximális módon odafigyelnek a piaci igényekre és naprakész válaszokat tudnak rájuk adni.

Az AXOS úgynevezett C kivitele, a legalacsonyabb felszereltségû szinten van, 10 fokozat elõre 10 hátra, rendelhetõ a váltóhoz felezõ is, akkor 10 elõre-, 20 hátra meneti fokozat van.

A CL kivitelû változat a közepesen felszerelt verzió, vagyis a gazdaságban az úgynevezett telepi munkát látja el. Ez könnyû mozgathatóságot jelent. Ez a gyártó szerint egy jó ár–érték arányú traktor. Könnyen kezelhetõ, nincs tele elektronikával. Vannak ugyanis – nem is kevesen – olyan felhasználók a piacon, akik nem akarnak túl bonyolított gépekkel dolgozni. Ennek az igénynek is eleget akartak tenni a tervezõk.

A CX már egy olyan gép, amely különbözõ célfeladatokat képes ellátni, emellett variálható, széles körben használható, a szántóföldtõl a telepi munkákig mindenhol megállja a helyét.

Az AXOS-hoz többféle kényelmi felszerelés rendelhetõ, egy meghatározott szintig. Például több munkalámpa van a gépen. Több tér van a vezetõfülkében. A kormányrúd helyzete több ponton is állítható. Többrugózású a vezetõülés, nagyobb az emelési kapacitása, nagyobb súlyt tud emelni.

Az AXOS a szakértõk szerint különösen jól alkalmazható az állattenyésztésben. Ezeket a gépeket az állattenyésztés számára találták ki. Ha például takarmányt kell kiszórni, vagy kisebb helyre beállni, illetve trágyát kell rakni, az AXOS minderre a legmegfelelõbb a CLAAS szerint. A szóban forgó traktor ugyanis a mindennapi igénybevételre alkalmas és egyben megbízható.

A tervezõk egy olyan modellt szerettek volna megalkotni, amellyel szinte minden felhasználó igényét ki tudják elégíteni, mindenki megtalálja a magának megfelelõt benne. Az elsõdleges céljuk az volt, hogy a jó manõverezõ képességet, a fordulékonyságot megõrizzék, mégis nagyobb tengelytávot biztosítsanak, és ez lehetõséget biztosít arra is, hogy ezzel a géppel szinte minden elvégezhetõ legyen. A versenytársakkal szemben ennek a gépnek ugyanis sokkal nagyobb a termelési kapacitása – állítják a CLAAS-nál.