MENÜ

Vaderstad Kft. országjáró körút

Oldalszám: 76-77
2014.04.08.

Korszerû talajmûvelési eszközök bemutatója

 

 

Országjáró körúton mutatta be talajmûvelési eszközeit, vetõgépeket, hengercsaládokat és kombinátorokat Magyarország e területen piacvezetõ cége, a Vaderstad Kft. A svéd cég magyar érdekeltsége július vége és augusztus eleje között tíz helyszínen mutatta be talajmûvelõ eszközkínálatát a gazdálkodóknak. Az országjáró road show helyszínei között szerepelt egyebek mellett Túrkeve, Hódmezõvásárhely, Tura, Hajdúnánás-Tedej, Harta, Szil, Székesfehérvár, Dalmand, Kislippó és Dióskál is.A Vaderstad Kft. egy évtizede van jelen a magyar piacon, azóta folyamatosan fejlõdik kereskedelmi és szerviztevékenysége egyaránt. Ezt támasztja alá, hogy a múlt évben a cég mintegy 3,2 milliárd forint értékû talajmûvelõ gépet forgalmazott hazánkban. Ez rekordbevételnek számított, és az idei évben is hasonlóan kiváló eredményt várnak.

Kalmár Tibor, a Vaderstad Kft. ügyvezetõ igazgatója a körút végén az Agro Naplónak elmondta: tapasztalata szerint mintegy 30–40 százalékkal kisebb volt az érdeklõdés a gépbemutatók iránt, ám ezt azzal magyarázta, hogy a múlt évben indított gépbeszerzési támogatások és a kiváló terményárak mellett tavaly jelentõs hatása volt a kedvezõtlen idõjárásnak is, és ezért sokan érdeklõdtek a korszerû talajmûvelõ eszközök iránt, hogy ezek alkalmazásával is csökkenthetõk legyenek esetleges veszteségeik. Idén a csapadékos idõjárás miatt elhúzódó betakarítási idõszak sok gazdaság számára nem tette lehetõvé, hogy meglátogassák a bemutatókat.

Újságírói kérdésre elismerte, hogy a Vaderstad Kft. bizonyos esetekben csak hosszú határidõre tudja az általa kínált gépeket szállítani a megrendelõknek. Ezt azzal indokolta, hogy igen nagy a kereslet a gépek iránt. Így azokat közvetlenül az õszi talaj elõkészítõ munkák megkezdése elõtt már nem tudják a vevõknek azonnal szállítani. Cáfolta ugyanakkor azt, hogy a gépekre nagyon sokat kellene várni. Szerinte már novemberben, decemberben és a jövõ év elején is tudnak eszközöket adni a vásárlóknak a tavaszi talajmunkák megkezdéséhez.

 


  

Kapacitásbõvítés a vásárlók érdekében

Kalmár Tibor ugyanakkor jelezte, hogy a Väderstadnál azért, hogy a vetõgépeket és a talajmûveléshez elengedhetetlen eszközöket mielõbb szállítani tudják a vevõknek, a gyártókapacitás bõvítésén dolgoznak. Éppen ezért Magyarországon nem is a kínálat bõvítése az elsõdleges cél, hanem a vevõk minél gyorsabb kiszolgálása. A cég új fejlesztésû direkt vetõgépét ezért nem is kínálják még jövõre sem hazánkban, mivel az ügyvezetõ szerint kevés jól felkészült magyar gazdaság van, amelyben ezt a talajmûvelési technikát valóban alkalmazni tudnák a gazdálkodók.

A kft. vezetõje közölte azt is, hogy eddig Magyarországon a Vaderstad Kft. több, mint 2000 talajmûvelõ eszközt adott el. Az idén várhatóan újabb 330–340 Väderstad gép talál gazdára Magyarországon.

A cég kápolnásnyéki raktárbázisáról 24 óra alatt tud alkatrészeket szállítani az esetlegesen üzemképtelenné váló gépekhez.

A Vaderstad Kft. bemutatóján jelen voltak erõgépeikkel az Austro Diesel munkatársai is, akik Massey Ferguson traktorokat mutattak be. A többi MF traktor mellett MF8480 és MF8470 modellt munka közben is láthatták az érdeklõdõk. Az erõgépek fokozatmentes menethajtása teszi lehetõvé azt, hogy a motor minden elképzelhetõ munkánál, mindenkor a lehetõ legnagyobb teljesítményt nyújthassa anélkül, hogy engedményeket kellene tenni területi teljesítmény vagy a munkavégzés eredményessége terén. Ezt segíti az automata kormányzás (Auto Guide), amikor a vezetõ nyugodtan hagyatkozhat az „Auto-Guide” rendszerre, mely teljesen automatikus kormányzást és nyílegyenes továbbhaladást biztosít.

„Több technika gyõztesek számára – a legjobb árak a nyerõknek“, ezzel a mottóval ünnepli az Austro Diesel generálimportõr az 50 éves Massey Fergusont.

Az Austro Diesel egy korábbi saját gépbemutatóján arról tájékoztatta az érdeklõdõket, hogy Közép-Európában jelentõsen szeretné növelni forgalmát, ugyanis 2005–2007 között e régióban megduplázták eladásaikat, és ez a cél 2008–2010 között is.

Magyarországon az idei eladási célkitûzés 300 db MF traktor eladása, ez 50%-os darabszám emelkedést jelent a tavalyihoz képest.Jó talajmûvelés jó termést eredményez

A gazdálkodók a különbözõ eszközöket mûködés közben is megnézhették a bemutatók színhelyein, a szántóföldeken. Itt Dr. Birkás Márta, a Szent István Egyetem professzora, talajmûvelési szakértõ arról beszélt a gazdálkodóknak, hogy a talajmûvelés rendkívül fontos a növénytermesztésben, mivel meghatározó szerepe lehet a késõbbi hozamok szempontjából.

Az egyetemi tanár szerint a magyar gazdálkodók szeretnek ugyan gazdálkodni általában, de a talajmûvelésre nem fordítanak igazán gondot. Szerinte elõtérbe kellene helyezni a talajállapot-vizsgálatokat, amelyek alapján ki lehetne választani a legmegfelelõbb talajmûvelési módokat. Szerinte ugyanis már nem igaz a régi hiedelem, hogy a búza vetéséhez elegendõ a sekély talajmûvelés, vagy hogy a repce karógyökere úgyis áttöri a tömör talajt. Ezért a szakember szerint fontos a korszerû talajmûvelõ eszközök megfelelõ, az adott növényi kultúrához leginkább illõ használata.A bemutató videóanyagát megtekintheti a www.agronaplo.hu videók rovatban.