MENÜ

A mikotoxinok jelentõsége a haszonállatok takarmányozásában

Oldalszám: 92
2014.03.28.

A mikotoxinok olyan vegyületek, melyeket penészek termelnek, és hatásukat mindenki érezheti. 1985-ben a WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet jelezte, hogy a világ gabonatermelésének mintegy 25%-a szennyezett mikotoxinokkal.Azóta ez az érték minden bizonnyal növekedett, köszönhetõen a gabonák világkereskedelmének, valamint annak, hogy változik a környezetünk és az idõjárás. Érdemes néhány szót ejteni arról, hogy a mikotoxinok hogyan erõsítik egymás hatását és milyen módon befolyásolják az állatok teljesítményét.A szennyezett takarmányok vagy alkotóik tipikusan több, mint egy ismert, és valószínûleg számos nem ismert mikotoxint tartalmaznak. A mérgezésre adott válaszreakciók és a klinikai tünetek összetettek és eltérõek, amikor mikotoxin van jelen a takarmányban.A halmozott mikotoxin szennyezettség jelenléte nagyobb károkat okoz az egészség és termelékenység tekintetében, mint amikor csak egy mikotoxin van jelen.

Emiatt a mikotoxikózis tünetei tipikusak és sokkal gyakrabban láthatóak az állatokon, annak dacára, hogy a takarmánybevizsgálás alkalmával nagyon alacsony arányban találtak mikotoxinokat.A mérgezést a több mikotoxin együttes jelenléte és közöttük fellépõ kölcsönhatás együttesen okozhatja, ami a tüneteket még jobban felerõsíti.

A mikotoxinok jelenlétébõl adódó kockázatot a takarmányban a legnagyobb mértékben elõforduló mikotoxinok határozzák meg, melyet tovább módosít a további mikotoxinok elõfordulása, szintjei, illetve az állat életkora és az egészségi állapota.

Ebbõl adódóan kijelenthetõ, hogy nem állapíthatunk meg biztonságos mikotoxin szinteket. Ez az összetett helyzet szükségessé teszi, hogy megtegyünk minden óvintézkedést.Függetlenül attól, hogy Ön az állattenyésztési ágazat melyik szereplõje, termelõ, takarmányozással foglalkozó szakember vagy állatorvos, jó, ha tudatában van, és megérti azokat a veszélyeket, amelyeket a mikotoxinok jelentenek az állatok egészségére. Az Alltech segít Önnek abban, hogy többet tudjon a mikotoxinokról, hogyan keletkeznek, milyen hatásuk van az állatokra, mire kell odafigyelni a takarmányból vagy a takarmány alapanyagból való mintavételkor, és milyen lehetséges stratégiai megoldások vannak arra, hogy egészségesen tudja tartani az állatait és azok teljesítményét.