MENÜ

Gabonaszárítás egyszerûen és gazdaságosan UNIVERSAL 25 áttelepíthetõ gabonaszárítóval

Oldalszám: 66-67
2014.03.31.

Idén tavasszal lezajlott a Bábolna szárítók cseréjével, illetve új szárítók létrehozásával kapcsolatos pályázatok leadása. A komoly vásárlási szándékot mutató gazdák, vállalkozások és társaságok már letették a voksot egy-egy szárítótípus mellett, most mindenki a pályázati eredmények megjelenését várja.

 

A MEGFOSZ 2008 augusztus 28-i elnökségi ülésének tájékoztatása szerint szárítógépekkel kapcsolatban mintegy 800 pályázatot nyújtottak be.

A „nagy üzleti lehetõséget” érzik azok a szárítógép gyártó cégek, akik az elmúlt idõszakban nem voltak jelen a magyar piacon vagy csak nagyon kis mennyiségben tudtak értékesíteni.Az a három-négy nagy forgalmazó, akik dominálnak a hazai értékesítõk között, mûködõ információs hálózatuk ellenére sem értesülhettek az összes pályázni szándékozó kilétérõl. Még ha minden információ rendelkezésre állt volna, akkor sem „érhettek volna oda” több száz vevõjelölthöz, illetve nem lett volna elegendõ kapacitásuk arra, hogy minden partnerüket kiszolgálják.A Magyarországon hagyományosan jelen lévõ német, francia és hazai gyártók és forgalmazók mellett, akik a magyarországi termelési viszonyokat jól ismerik, és a több éves gyakorlati tapasztalatokhoz nagyrészt már alkalmazkodtak, tömegével jelennek meg olyan újabb gyártók és forgalmazók, akik a szakmai kihívás mellett elsõsorban az üzleti lehetõséget látják a mostani beruházási „hajrá”-ban. Ezek az esetenként nem hagyományos kukoricatermõ területekrõl származó gépkonstrukciók, amelyek saját hazájukban merõben más viszonyok között dolgoznak, csak a késõbbiekben bizonyíthatják majd be, hogy nagyobb darabszámban alkalmazva hogyan felelnek meg hazánk termelési viszonyainak, a magyar gazdák szakmai elvárásainak.De térjünk vissza egy olyan Magyarországon viszonylag új géptípusra, amely nagyobb darabszámban 2003–2004-tõl került üzembe állításra, de immár üzemeltetési hagyománnyal rendelkezik, komoly termelési tapasztalatokat hordoz. A gép egyesíti a gyors telepíthetõség és egy stabil szárítóberendezés gazdaságos mûködésének elõnyeit.Ez a gabonaszárító típus a véleményem szerint tévesen „mobil”-nak nevezett STELA gyártmányú UNIVERSAL típusú szárítóberendezés.

 


 


 A gépet azért nem nevezném mobilnak, mert funkciója nem az, hogy a Hungaroringen körözve egyre jobb és jobb idõeredményeket érjen el, hanem az, hogy letelepítése után egy telepen maradva kiszolgálja egy közepes méretû gazdaság gabonaszárítási igényeit.Külön elõnyt jelent, hogy a gép már készre szerelve kerül leszállításra tulajdonosához. Speciális pótkocsival vagy daruval egy készre szerelt egységként is mozgatható, míg más szárítógép típusok helyszíni összeszerelése külön alkatrészekbõl történik, és nem alkalmasak arra, hogy összeszerelt állapotban egyben mozgathatóak legyenek.

Az UNIVERSAL készre szerelt állapotban áttelepíthetõ speciális vontató pótkocsija segítségével, amelyhez forgócsapokkal csatlakoztathatjuk és a gép üzemi helyzetbe „emelése” vagy szállítási helyzetbe „fektetése” hidraulikus munkahengerekkel történik egy traktor hidraulika rendszeréhez csatlakoztatva.

 


 
Nézzük, mik azok a kedvezõ tulajdonságok, amelyek lehetõvé tették, hogy az elmúlt néhány évben már 27 darab STELA-UNIVERSAL szárító gazdára ta-láljon Magyarországon (amivel egyébként a Pannonagri Kft. által létesített szárítótelepek száma 120-ra emelkedett). A leggyakrabban értékesített típus az UNIVERSAL 25, amely 7 db TN típusú szekcióból és egy elõtároló egységbõl áll, amelyek össz befogadó képessége mintegy 30 tonna.Szekció mérete, illetve befogadó képessége megegyezik a STELA stabil gyártmányú TN szárítóinak méretével, így teljes értékû, kompromisszumok nélküli, folyamatos üzemû, nagyüzemi kialakítású berendezésrõl beszélhetünk annak ellenére, hogy egy áttelepíthetõ kivitelrõl van szó. Teljesítménye kukoricában 25%-ról 15%-ra történõ szárítás esetében 10 t/h.Nagyüzemi körülmények között – a kukorica nedvességtartalmának függvényében – képes 8000–12 000 tonna kukorica leszárítására egy átlagos kukorica szárítási szezonban, amely teljesítmény alkalmassá teszi arra, hogy egy közepes méretû gazdaság ideális gabonaszárító alapgépe legyen.Alkalmas minden fajtájú termény –többek között apró magvak – szárítására is. Szekciói minõségi alumínium ötvözetbõl készülnek, így a korróziónak teljesen ellenáll.

A kiegészítõ szerelvények anyaga – alapkeret, merevítõk, ürítõ szerkezet stb. – horganyzott acéllemez.A környezetvédelem legmagasabb követelményeinek is megfelelõvé tehetõ a szárítóberendezés porkibocsátása radiál-ventilátor és centrifugális porleválasztó felszerelésével. Ebben a kivitelben üzemel Nyíregyháza belterületén a Kemoker Kft. telephelyén, de Sandon, Sárváron vagy Vasváron is közvetlenül a városban vagy város közeli telepen.Külterületen (majorban) elegendõ az olcsóbb, axiálventilátoros, pneumatikus zsalus porleválasztási megoldás.Alacsony fajlagos energia felhasználását a felmelegített hûtõlevegõ visszavezetése biztosítja az égõfej felé, valamint a hõszigetelt meleg- és hidegoldali légkamrák.

A pneumatikus, kétirányú ürítõ rendszer az éppen szárított mag méretéhez állítható be.

Gondoskodik a szárító egyenletes ürítésérõl. Folyamatos szabályzású szõnyegégõ biztosítja az adott termény szárítási igényének megfelelõ hõmérsékletû szárítólevegõ elõállítását és egyenletes szinten tartását.Választás szerint FRA 420 hõmérséklet alapú vagy FRA 450 nedvességmérés alapú automatika biztosítja a kijövõ szárított mag pontos és egyenletes nedvességtartalmát. Utóbbi a ma elérhetõ legfejlettebb szabályzástechnika, amely képes felismerni és megfelelõen kezelni a szárítótoronyban levõ különbözõ nedvességû terményrétegeket. Szárítási pontossága a kijövõ termény vonatkozásában így +/- 2,5%. Az alábbiakban közölt SGS mérési eredmény táblázat mutatja milyen minõségi paraméterek elõállítására képes a Pannonagri Kft. által forgalmazott STELA szárítóberendezés FRA 450 nedvesség szabályozó rendszer, valamint MAROT elõ- és utótisztítók alkalmazásával.Amennyiben Tisztelt Partnereink ilyen igénnyel keresik meg társaságunkat, jelenleg raktárról tudunk szállítani STELA UNIVERSAL 25 szárítóberendezést, valamint a kiszolgáláshoz szükséges technológiai elemeket, akár az idei kukorica-szárítási szezonra.

 


Regionális elérhetõségeink:

Petróczy László, Tata 30/956-3034

Bekéné Sass Katalin, Tata 20/527-5788

Dindli Lajos, Agárd 20/980-5310

Forgó László, Debrecen 30/995-6712