MENÜ

Gabonapiaci körkép

Oldalszám: 11
2014.04.08.

A világ gabonapiaci helyzete kukoricából szinten van, vagyis a világ annyit használ fel, talán még egy kicsit többet is, mint amennyit megtermel, azaz 780–790 millió tonna körüli a világban a termelése. Búzából már látszik, hogy az idei évben nagyobb a termelés, mint a felhasználás, 15–20 millió tonnával, így hát nõ a világ búzakészlete.

 

 


 

Tavaly a kedvezõtlen idõjárási viszonyok miatt kevesebb búza termett, mintegy 610 millió tonna. A keresleti piac nõtt és emelkedtek az árak. A búza- és a kukoricakészlet visszaesett, mivel a termelés csökkent, a felhasználást növelték. A körülöttünk lévõ országok búzatermelése kisebb volt, ezért Magyarországról vitték ki a búzát. Magyarországon a búza termése 4 milló tonna körüli volt, ennek 95–98%-a volt jó minõségû.

Az idei búza viszont nem olyan jó minõségû, mint a tavalyi. Az idén 670 millió tonna búza termett a világon és ebbõl 640 millió tonna körüli lesz a felhasználás, tehát zárókészletben növekedés lesz. A kukorica termelése 780–790 millió tonna körül van, és a fogyasztás is e körül lesz.