MENÜ

Pioneer fajtakísérleti kutatóállomás létesült Magyarországon

Oldalszám: 12-13
2014.04.08.

Lökés az agrár K+F-nek
Másfél évvel ezelõtt jelentették be – a Pioneer Hi-Breed magyarországi leányvállalata –, hogy egy nemesítõ kutató állomást hoznak létre hazánkban. A terveknek megfelelõen az idén tavasszal vehették birtokba a nemesítõk a cég új fajtakísérleti telepét. Ekkor vetették el néhány parcellán az elsõ kísérleteket. A beruházás megvalósulásával egy közel félmilliárd forintos új létesítmény szolgálja Magyarországon a növénynemesítést, egy olyan többletinformációs bázis, ahol az eddigieknél nagyobb számú kísérlet elvégzése mellett jóval több adat feldolgozására, a késõbbiekben pedig a gyakorlatba való átültetésére nyílik lehetõség.

 
 

 

Az új létesítményben végzett munka elsõ eredményei már most látszanak, és a szántóföldön megtekinthetõk. Ezek a kísérleti eredmények a cég partnerei, azaz a termelõk számára ígéretesek. Ez az ígéret a késõbbiekben különbözõ kukorica- és napraforgó hibridek formájában válnak majd kézzel foghatóvá számukra – ígérték a cég vezetõi augusztus végén a kutató állomás átadásakor.Ekkor a Pioneer szakemberei úgy vélték: az elmúlt év nem volt a legkedvezõbb a magyar mezõgazdaság számára, a kukoricatermesztés az egyik leginkább gondokkal sújtott ágazata volt a magyar szántóföldi növénytermesztésnek. Tavaly ugyanis az elmúlt évszázad egyik legsúlyosabb aszálya pusztított a magyar mezõgazdaságban. Ezért is bizonyult jó választásnak a Pioneer szakértõi szerint, hogy az állomás helyéül Magyarországot választották, ugyanis az itt folyó munka nagy részét a szárazságtûrõ növényekkel folytatott kísérleteknek kívánják szentelni.„Mi a szárazságot egy nagy kihívásnak tartjuk, ez minden nemesítõ számára nagy kihívást jelent. Ezen kívül egy viszonylag új, nem kívánt jelenséggel is meg kívánunk küzdeni a kísérletek során: ez pedig a kukoricabogár. Egy másik nagy programunk a napraforgó nemesítés. Itt is meghatározók vagyunk a piacon, nemcsak Magyarországon, hanem a régióban is.” – jelentették ki a cég vezetõ szakemberei, amikor bemutatták a szakembereknek az új nemesítõ központot.Az állomás fontos megoldandó feladatai közé tartozik a napraforgó különbözõ betegségeivel szembeni nemesítés. A Pioneernál szeretnék a napraforgóinkat ellenállóvá tenni, fõként a különbözõ gombabetegségekkel szemben. Emellett még foglalkoznak a gyomirtás kérdéskörével is, olyan alternatív megoldásokat keresve a különféle problémákra, melyek sokkal hatékonyabb védekezést eredményeznek a gyomokkal szemben.A kutatóállomás a hatékonyabb munka érdekében hét új állandó státuszú kutatóval bõvítette a szakembergárdáját a hódmezõvásárhelyi kutatóállomáson. Így jelenleg húsz kutató dolgozik a nemesítõ központban. A kutatók tevékenységük során hasznosítják majd a Pioneer több, mint nyolcvanéves tapasztalatát a vetõmag nemesítés terén, szem elõtt tartva a cég jelmondatát, miszerint: „a technológia, mellyel sikert arat”.

 Milyen tervekkel, célokkal rendelkezik a kutatási program

A legfontosabb növények a kutatási programban a napraforgó és a kukorica. A kutató állomás piacorientált kutatást végez. A legfontosabb tulajdonság, amin javítani szeretnének a nemesítõk, a kukorica termésmennyisége és vízleadó képessége. A napraforgónál az olajtartalom növelése szintén nagyon fontos cél. De mindkét növénynél a konkrét tulajdonságok is központi szereppel bírnak az új fajták kikísérletezésekor. Vagyis a kutatók megpróbálnak új technológiákat a termelõk kezébe adni. Ezért a tudomány kínálta legújabb módszerekkel végzik az elemzéseket, értékeléseket ezeken a vonalakon. Így a nemesítés nagy részét a mai napig a szántóföldi tesztelés teszi ki.

A napraforgó-kínálat

A Pioneer és a DuPont közös fejlesztése az Express technológia: olyan napraforgó hibridek, amelyek termesztésével kitûnõ lehetõséget kapnak a termelõk arra, hogy alacsony költséggel olyan helyeken termesszenek napraforgót, ahol eddig nem lehetett, például erõsen gyomos területeken. A termésátlagokat e növény esetében elsõsorban a gyomviszonyok befolyásolják. Így ezek a napraforgó hibridek és az Express gyomirtó szer olyan lehetõséget biztosít a termelõnek, amely száraz tavaszi vetéskor is nagyobb eredményt nyújt számára.A fõ nemesítési cél ezért, ahogyan a szakemberek fogalmazzák: „a legmagasabb termõképességû hibrid a megfelelõ helyre”. Így a hódmezõvásárhelyi kutatóállomáson kombinálják a tradicionális nemesítési módszereket az új nemesítési szisztémákkal. A cél a nagy genetikai potenciállal rendelkezõ hibridek kinemesítése a régió országainak piacaira: Magyarországra, Szlovákiába, Szerbiába, Romániába, Ukrajnába és Oroszországba. A megfogalmazott gazdasági célok elérése érdekében a mai modern nemesítés nagyon sok eszközzel dolgozik. Egyidejûleg kombinálja a modern informatikai rendszereket, a DNS-módszereket, és nagy arányú szántóföldi tesztelést is végez.– an –A rendezvény hang- és képanyaga megtalálható a www.agronaplo.hu online rovatban.