MENÜ

A sertés Mycoplasmozisa és Actinobacillozisa

Oldalszám: 69
2014.03.27.

Szakmai gyakorlatom során a sertésegészségügyben, melyet egy Romániában lévõ sertéstelepen végzek mint állatorvos, leginkább a légúti megbetegedések okoztak problémát, melyet a nem megfelelõ tartáskörülmények, a hizlalda betelepítési rendszerének problémái, a karanténozási idõ hanyagolása okoz legfõképpen.

 

Inkább kétféle bakteriális fertõzésrõl lenne szó, mely gyakran együtt jelentkezik a sertésállományokban úgymint: a sertés Mycoplasmozisa és a sertés Actinobacillozisa. A megbetegedéseket, Magyarországról származó malacokban is diagnosztizáltam, ezért gondoltam megosztom tapasztalataimat az Agro Napló, sertéseket tartó olvasóival.A sertes MycoplasmozisaOkozója a Mycoplasma hyopneumoniae polimorf bacterium, mely complex táptalajon fejlõdik. A betegség egész Románia területén jelen van, ahol intenzív sertéstenyésztés van, és súlyos gazdasági károkat okoz, mely a testtömeg-gyarapodás 13–16%, a takarmányértékesítés 14%-os csökkenését is okozhatja. Romániában elõször 1971 és 1981 között tanulmányozták a betegséget.Legfõképpen a választott malacoknál jelentkezik és a betegség perzisztenciáját inkább a fertõzött kocák jelentik, melyek megbetegíthetik a malacokat, és a betelepített fertõzött állatok, melyek baktériumhordozók, ürítõk. A fertõzés közvetlen módon történik, figyelembe véve, hogy a baktérium a külsõ környezetben csak kevés ideig marad életben. Száraz talajon 48 órát, de az esõvízben akar 17 napig is életben maradhat, 2–7°C hõmérsékleten, ezért inkább õsszel gyakori, mikor a fertõzési lánc elhúzódhat. A betegség megjelenéséhez hozzájárulnak a hiányos tartáskörülmények: a korai választás, stressz, hidegpadozat, paraziták, túlnépesítés, elégtelen takarmányozás és bizonyos betegségek, melyek gyengítik az állatok immunrendszerét.A felsõ légutakon való fertõzés során a baktérium megtelepszik a légcsõ és a hörgõk epitheliumában, majd a tüdõben, ahol súlyos tüdõgyulladást okozhat (1., 2. kép).

 


 

 


 Ahogy a képeken is látszik, légtelen (athelectazias) kékesvörös területek jelennek meg a tüdõlebenyeken, melyek inkább a lob apicalis és a lob cardiac részen jelenik meg elsõsorban, de gyakran mindkét oldalon. Általában a regionális nyirokcsomók duzzadtak, a tüdõösszeesés figyelhetõ meg.A sertes ActinobacillozisaOkozója az Actinobacillus (Haemophilus) pleuropneumoniae polimorf, nem spórás Gram-negatív baktérium. Több, mint 95%-a a baktériumtörzseknek hemolitikus, Romaniában az 5. szerotípus a leggyakoribb.Súlyos gazdasági károkat okoz, ugyanis nagy a morbiditás, 40–60%, amely negatívan hat a testtömeg-gyarapodásra, a mortalitás a 20–30%-ot is elérheti. Egy-egy fellobbanó klinikai tünetsor után a betegség megtorpan, átmegy látens-krónikus formába, mely meghatározza a betegség fennmaradását az állományokban. Legfõképp a 2–5 hónapos hízósertésekben jelentkezik, leggyakrabban újonnan betelepített sertésektõl fertõzõdik az állomány (3., 4., 5., 6. kép).

 


 

 


 

 


 

 


 A betegségen átesett állatok baktérium hordozók és -ürítõk maradnak melyek a mandulákon akár 4–6 hónapig, a tüdõben hetekig fennmaradhatnak.

Makroszkópikus tüdõvizsgálat során a mellüregben vörhenyes savó található, a diafragmatikus, és a rekeszi lebenyekben sötétvörös vagy világosabb színû, tömött tapintatú területek láthatóak. A tüdõ metszéslapja száraz, tarkázott, a mellhártya savós fibrines elváltozásokat is mutathat, amelyen gyakran sajtos elhalás, kötõszövettel elhárított területek figyelhetõek meg.A fentieket figyelembe véve fontosnak tartom e két betegség megelõzésében a vakcinázási programok betartását, a tartástechnológia figyelembe vételét, hiszen ezek a betegségek gyakran együtt fordulnak elõ a sertésállományokban, ahol súlyos gazdasági károkat okozhatnak.Dr. Barcsa Márton magánállatorvos

(Sepsiszentgyörgy)