MENÜ

Summit-Agro napraforgók - a siker zálogai

Oldalszám:
2014.03.27.

A 2008-as esztendõt a napraforgó termesztés szempontjából kifejezetten jónak mondhatjuk, sajnos az értékesítés területén kialakult gondok sötét árnyékot vetettek az ágazatra. A vetésterület nem túl jelentõs (8%) növekedése ellenére a termésátlag országos szinten mintegy 24%-kal múlta felül az elõzõ évit, és termésmennyiségben is látványos, 35%-os pozitív irányú elmozdulás volt tapasztalható. A termesztés klimatikus feltételei teljesen optimálisan alakultak a napraforgó számára, járványszerû kórtani fertõzések sem csökkentették a hozamokat. Az egész tenyészidõszak alatt nagyon sok tiszta, gyommentes állományt láthattunk országszerte.

 

 


 

A Summit-Agro által forgalmazott Euralis/Rustica napraforgó hibridek már az elõzõ, rendkívül száraz évben is bebizonyították, hogy tökéletesen megállják a helyüket a szélsõséges idõjárási körülmények között is, de az idei jónak mondható esztendõben, kiváló termõképességükkel, betegség ellenállóságukkal és beltartalmi mutatóikkal hívták fel magukra a szakemberek figyelmét. Cégünk ajánlatában a legjobb megoldásokat kínáljuk a napraforgó termelõk számára, minden éréscsoportban és minden hasznosítási típusban választhatók kitûnõ hibridjeink.A hagyományos linolsavas, nagy olajtartalmú szegmens igen korai éréscsoportjába tartozik a jól ismert Pomar RM hibridünk, amely az egyik legnépszerûbb a kategóriájában. Különösen azoknak a termelõknek ajánljuk, akik kisebb felületen termesztenek napraforgót, nincs lehetõségük a légi úton történõ gombaölõszeres, illetve defoliálásos kezelésre, emiatt egy rendkivül rövid tenyészidejû, kiemelkedõ betegség ellenállósággal rendelkezõ hibridet keresnek. Számukra a Pomar RM jelenti az igazi megoldást, igen korai érésû, emellett kiváló termõképességû és desszikálás nélkül is betakarítható.Ugyanennek a csoportnak a reprezentánsa, a Summit-Agro egyik legkedveltebb napraforgó hibridje az ES Petunia, amely önmagában ötvözi a kiemelkedõ terméspotenciált és betegség ellenállóságot. 2006-os bevezetése óta sikere töretlen, hisz évrõl-évre nõ az eladott ES Petunia zsákok száma. Nem csupán az MgSzH kísérletekben végzett minden évben éréscsoportjának elsõ helyén, de a nagyüzemi termesztési tapasztalatok is igazolják, hogy felveszi a versenyt termõképességben bármelyik társával. Megbízhatósága alapján bármely termelõnek tudjuk ajánlani, az ország minden napraforgó termõkörzetében.A középérésû csoport idei újdonságát az ES Whisky bevezetése jelentette. Ez a hibrid már az elõ kísérletekben felhívta magára a figyelmet. Különösen szembetûnõ volt az átlagon felüli kaszattermése, valamint a magas olajtartalma. A 2008-as termesztési évben igazolta a korábbiakat, mivel üzemi körülmények között is kiemelkedõen szerepelt. Az ES Whisky nagyon jó termõhelyi plaszticitással bír. A sajnálatosan egyre terjedõ A-E szádor rasszokra teljes rezisztenciát, illetve az F rasszra toleranciát mutató ES Whisky termesztését a szádorral fertõzött déli területeken is tudjuk jó megoldásként javasolni.2005-ben kapott állami minõsítést az Albatre nevû kiváló, nagy olajtartalmú középérésû napraforgó hibridünk. Terméspotenciálja az egyik legnagyobb a jelenlegi szortimentben. Betegség ellenállóság szempontjából ki kell emelni, hogy rezisztens a hazai peronospora rasszokkal szemben, kimagasló a sclerotinia és phomopsis valamint botrytis toleranciája.

Az Albatre hatalmas kaszattermése mellett nagyon magas olajtartalommal és hektáronkénti olajterméssel rendelkezik. Régebbi genetikája ellenére megbízhatóságával és versenyképességével méltán vívta ki a termelõk bizalmát. Hosszabb tenyészideje miatt a termesztését elsõsorban a melegebb déli országrészben javasoljuk, de nagyon sok észak-dunántúli termelõnél 4 t/ha feletti üzemi eredményeket tudott realizálni.A tenyészidõszak elsõ felében jelentkezõ gyomosodási probléma leküzdésére jelent jó megoldást az imidazolinon toleranciával rendelkezõ napraforgó hibridek köztermesztésbe vonása. A Summit-Agro ajánlásában ez év tavaszán mutatkozott be a vetõmagpiacon az ES Artimis nevû, korai éréscsoportba tartozó, imidazolinon toleráns napraforgó hibrid. Terméspotenciálja átlag feletti, termesztése a megnövekedett termelési biztonság miatt bárkinek javasolható. Intenzív hibrid, a szokásosnál jobb agrotechnikai és termesztési körülményeket kíván, de ezeket nagyon magas hozammal hálálja meg. Korszerû, teljesen új genetikát képviselõ típus, az átlagosnál alacsonyabb növény, erõs szár, félig bókoló tányérállás jellemzi. Az ES Artimis kedvezõ eladási számai is bizonyították, hogy nagyon nagy a kereslet erre a kiváló napraforgóra.A magas olajsav-tartalmú (HO) napraforgók csoportjában a Summit-Agro egy kiváló korai éréscsoportú napraforgót ajánl a kedves termelõ partnerek figyelmébe. A Pacific RMO már második éve köztermesztésben van. A hibrid kiemelkedõ terméspotenciállal, valamint nagyon magas olajsavtartalommal rendelkezik. Betegség ellenállóságára jellemzõ, hogy az anyag peronospora rezisztens, és az átlagosnál jobban tolerálja a szokásos napraforgó levél-, szár- és tányérbetegségeket.

Talán a legkisebb piaci szegmenst jelenti az étkezési csoport, amiben jó megoldásként kínáljuk a korai éréscsoportba tartozó ES Royal nevû napraforgó hibridünket. Madáreleség céljára történõ termesztése közismert, ebben a versenyben megállja a helyét. Termõképessége átlag feletti, nagyon jó betegség ellenállósággal rendelkezik.A Summit-Agro nagy hangsúlyt fektet arra, hogy hibridjei mellé, a napraforgó termesztés agrotechnikai ajánlásait is átadja a partnereknek. Változatlanul javasoljuk a maximum 50–55 ezres hektáronkénti tõszámot, mert így tudjuk biztosítani növényeink számára azt a biztonságos mikroklímát, ami megakadályozza a gombabetegségek túlzott felszaporodását.

Fontos a harmonikus tápanyagellátás. Ma már köztudott, hogy az egyoldalú N mûtrágyázás elõsegíti a gombabetegségek kialakulását, azáltal, hogy fellazítja a növényi szöveteket és fogékonnyá teszi az egyedeket. A makroelemek mellé mindenképpen javasolt a bór mikroelem kijuttatása, ami jelentõsen javítja a napraforgó terméskötõdését.

 


 Összefoglalva elmondható, hogy a Summit-Agro nem csupán a napraforgóban használható komplex növényvédelmi technológiáival, de kiváló genetikai értékeket képviselõ hibridjeivel is az egyik meghatározó szereplõje a hazai növényolaj-piacnak. Munkájával igyekszik hozzájárulni a termesztéstechnológia fejlõdéséhez, korszerû megoldást kínálva az évrõl-évre újabb és nagyobb kihívást jelentõ problémáknak, megfelelve ezzel a folyton változó piaci igények követelményeinek.

Kiss Péter, vetõmag szaktanácsadó,

Summit-Agro Hungária Kft.