MENÜ

TOPIGS hol van a világban és milyen eredményei vannak

Oldalszám: 13
2014.03.26.

A TOPIGS Danubia Kft. – a folyamatosság és a már alkalmazott technológiai módszerek biztosítása érdekében – tenyésztõ szervezete és forgalmazója lett a DALLAND és DUMECO hibrideknek. A négy tenyésztõszervezet a DALLAND, a DUMECO, a FOMEVA, a Stamboek (a holland tisztavérû sertéstenyésztõ szervezet) összevont programjából kialakult TOPIGS nemzetközi tenyésztõ program magyarországi bevezetése lehetõséget nyújt a belföldi alkalmazók számára, hogy a jövõben szabadon felhasználhassák a TOPIGS bármely más, Magyarországon eddig még nem alkalmazott tenyészvonalát is.

 A TOPIGS Danubia Kft. célja: a magyarországi törzstenyészeteire támaszkodva – a magyarországi tenyésztési program folyamatos fejlesztése mellett – a TOPIGS közép-európai tenyésztési, termelési központjává válni. Ezt a feladatot azonban csak a magyar termelõk bevonásával és közremûködésével közösen tudja elérni a TOPIGS Danubia Kft.


A TOPIGS 1910-ben akkor indult el Hollandiában, amikor különbözõ sertéstenyésztõ szervezetek alakultak, mind ebben a németalföldi országban, mind pedig Európa más tájain is. Elõször Hollandiában is több törzskönyvi szervezet volt. Ezek a múlt század 60-as éveiben kezdtek összeolvadni. A TOPIGS 1989-ben indult el egy holland tisztavérû törzskönyvi programmal, ezzel párhozamosan kialakultak más szervezetek is, ám azok általában hibridtenyésztõ cégek voltak.

A TOPIGS jelenleg már piacvezetõ Hollandiában, Görögországban, Portugáliában és Olaszországban is. Az ezredfordulóra a TOPIGS Európa legjelentõsebb sertéstenyésztõ szervezete lett.