MENÜ

Sokak szerint újjáéledt a hazai mezõgépgyártás - Framest Kft.

Oldalszám: 38
2014.03.27.

Jó eszközöket a magyar gazdák számára

Sokak szerint- többek között a Framest Kft. aktív munkájának is köszönhetõen talán újjáéledt a hazai mezõgépgyártás. Az említett cégnél ugyanis sok eredeti magyar ötletet is megvalósítva alkották meg azokat a talajmûvelõ eszközöket, amelyek megmérettettek a piacon, és ott – hogy stílszerûek legyünk, hiszen mezõgazdaságról van szó – sikert aratva, keresik a gazdálkodók a cég termékeit: a magágy-készítõket, a talajlazítókat, a tárcsákat és a hengereket.

 


 

Annak érdekében, hogy minél több érdeklõdõ szakember ismerhesse meg a Framest Kft. többéves fejlesztõ munkáját és gépeit, a cég – amely Magyarország legfiatalabb mezõgazdasági munkagép-gyárának nevezi magát – szakmai napot rendezett partnerei számára szeptember 18-án, a vállalat székhelyén a borsod-abaúj-zempléni Harsányban. Itt a szakmai elõadáson a résztvevõk teljes körû áttekintést kaphattak a teljes termékpalettájáról és a gyár filozófiájáról.A vendégeket Mester Barna és Nyárádi Attila társtulajdonosok köszöntötték. A tulajdonosok elsõsorban a vevõk bizalmát és a dolgozó kollégáik lelkiismeretes munkáját köszönték meg, ami a sikerek alapvetõ záloga. Távollétében ugyan, de kiemelték Harsányi Zsolt bátorítását, aki merte felvállalni e magyar termék forgalmazását, amivel egy eddig példa nélküli sikeres együttmûködés vette kezdetét. A Framest termékeinek kizárólagos forgalmazóját, az Axiál Kft-t Torgyik Attila a cég Kelet-magyarországi regionális igazgatója képviselte. Elmodta, hogy a közös bizalom, az egy akarat és a sok-sok kemény munka nem volt hiábavaló, az eladott több mint 500 gép is ezt igazolja. A bemutatóra meghívást kapott az Agro Napló is.Az elõadáson elhangzott: a Framest Kft. 2001-ben alakult, és kezdetben csak gépek vázait gyártotta alvállalkozóként. Öt éve, 2003-tól kezdte meg a saját munkagépek tervezését, fejlesztését, amelynek eredménye 4 év alatt 5 gépcsalád 21 tajának piacra juttatása lett.A vállalkozás megalapításakor az alapvetõ cél Nyárádi Attila (képünkön) szerint az volt, hogy a beszállítói munka során a legjobb minõségben, határidõre dolgozzanak. Mint minden kis cégnél, a cégképviseleti és a gyártási tevékenységet egy személyben a mezõgazdasági gépészmérnök ügyvezetõ végezte el. Néhány hónap múlva, a rendelésállomány növekedésével párhuzamosan, a munkatársak számának növelése is napirendre került. Így a vállalat létszáma, ma már meghaladja a 70 fõt. A dolgozók kiválasztásánál a szakmai ismeret mellet a legfontosabb az emberben lévõ akarat és a jó munkára való törekvés volt a meghatározó. A 25%-ot elérõ szellemi dolgozók között magasan kvalifikált, nagy tapasztalattal rendelkezõ mérnökök vannak.

Az elsõ év néhány tízmilliós árbevétele folyamatosan növekedett, 2006-ban már elérta a 350 millió forintot.

A cég életében meghatározó fordulat volt, amikor 2003-ban a jelenlegi telepet megvásárolták, és Harsányba költöztek az addigi bérelt helyrõl.A cégvezetés évtizedes tapasztalata és a piac jó felmérése elindította a Framest-et a saját termékek gyártásának irányba. Sok-sok meglátogatott üzemben, szántóföldön látottak, hallottak, sok kereskedõi információ ötvözése finomította a fejlesztések irányvonalát. Így sikerült megalkotni ezeket a gépeket. A Framest nem csak egyszerûen gépeket gyárt. Olyan tudást, tapasztalatot akar közvetíteni a vevõk felé, amellyel jobb minõségû, biztonságosabb és profitorientált talajmenedzsment érhetõ el a szántóföldeken. Ezt nehéz felvállalni, de a visszaérkezõ vélemények, tapasztalatok igazolják, hogy a fáradságos út nem hiábavaló.Az üzemben a gyártás folyamatos minõség-ellenõrzés mellett, a nyugat-európai elvárásoknak megfelelõ színvonalon történik, tehát a gépek önmagukban is jó minõséget képviselnek a munkájuk mellett – húzza alá Nyárádi Attila.

A cég a rugalmasságának köszönhetõen gyorsan reagál a mezõgazdasági termelés külsõ tényezõinek változására, például az idõjárás, a csapadékviszonyok és a termelési költségek alakulására. A termékek megfelelõ marketinggel és erõs háttértámogatással – szerviz- és alkatrészháttér biztosításával kerültek a piacra. A gépekben hordozott innováció jó termékpozícionálással párosult, ami azonnali keresletet eredményez – állítják a társtulajdonosok. A cég nem csak itthon sikeres, hanem külföldön is, mivel termékeit exportálja Romániába és Ukrajnába is.Az elõadást követõen a vendégek testközelben, bemutató segítségével részletesen ismerhették meg a gépeket, az azokon végrehajtott fejlesztéseket. Kötetlen beszélgetés során cserélhettek gondolatokat egymással is.

A látottak-hallottak alapján az idelátogatók megtapasztalhatták a Framest Kft. szakmai elkötelezettségét és a fejlõdés melletti elszántságát, ami az Axiál által biztosított jó kereskedõi, szerviz és alkatrész háttérrel párosulva hosszú távú, megbízható partneri viszonyt alapozhat meg.