MENÜ

Kipróbáltam...

Oldalszám: 50
2014.03.25.

Varga Zoltán, a Bóly Zrt. ágazati növényvédelmi mérnökének tapasztalatai az „acatölõ” Taltosról*

 

 


 A Bóly Zrt. és leányvállalatai közel 19 000 ha szántóterületen gazdálkodik, így a növénytermesztés szerkezete, minõsége meghatározó a vállalat életében.

A mohácsi, siklósi síkság földrajzi és ökológiai adottságai különösen alkalmasak jó minõségû vetõmagvak és étkezési magvak termesztésére. A hagyományokra épülõ vetésszerkezetünkben közel egyenlõ területi arányban részesednek a kalászosok, a pillangósok és a kukorica.A kalászosok gyomirtását az ebszikfû, a galaj és az acat elleni védelem határozza meg.

A területre jellemzõ a késõi gyomosodás, így a kalászosokat jellemzõen a szárbaindulás után tudjuk gyomirtani. A teljes kalászos területet gyomirtjuk és tarlókezeléseket is végzünk, ennek ellenére az acat terjedését csak lassítani tudjuk. Régóta várunk olyan herbicidre, mely gabonában nem csak az acat hajtását, hanem a szaporítógyökereit is hatékonyan pusztítja, megfizethetõ áron.2006 tavaszán kaptunk kipróbálásra Taltos* 450 WG búza herbicidet. Már a gyomirtás végén jártunk, de sikerült a HM – 6 táblán, acattal erõsen fertõzött területre kijuttatni, a búza két nóduszos fejlettségénél. Fitotoxicitást nem tapasztaltunk, a terület gyommentesé vált és az acat a tarlón sem hajtott újra. A szerzett tapasztalatok alapján a Taltos* 450 WG kompromisszummentes eszköz lesz a kezünkben a mezei acat visszaszorítására.* a Dow AgroSciences LLC védjegye