MENÜ

Aktuális

Szakfolyóirat > 2009/02 > Aktuális Tej Tejtermelés tejgazdaság

A tejgazdaság jelenénekértékelése hazánkban

A magyarországi tejágazat kritikus helyzetbe került. Ez annak ellenére van így, hogy a tejtermékek iránti kereslet nem csökkent, sõt egyes területeken, pl. Közel Keleten növekedett, illetve fokozott igény mutatkozik a tejtermékek iránt. Az alacsony tejátvételi ár minden tejtermelõ gazdaságot érint függetlenül attól, hogy milyen színvonalon termel. A termelést segítõ beruházások, technikai fejlesztések, a termelés színvonalának növelése természetesen bizonyos mértékig javíthat a helyzeten.  

Szakfolyóirat > 2009/02 > Aktuális AXIÁL Kft. CLAAS Díj

AGRO+MASHEXPO 2009

  A mezõgazdasági gépek iránti információigény a felhasználói érdeklõdés kielégítésének egyik fontos és legsokoldalúbb eszközei világszerte, és így hazánkban is, a meghatározott idõszakonként megrendezett nemzetközi gépkiállítások és vásárok. Ezeken a nemzetközi gépkiállításokon találkozik a felhasználó a gyártók és forgalmazók legújabb megvalósított fejlesztési és innovációs eredményeikkel. Ugyanakkor a gépkiállítások és vásárok fórumot biztosíthatnak a mezõgazdaság gépesítéséhez kapcsolódó legújabb kutatási eredmények közreadására is. Mindezek érvényesek az idei 2009. január 28–31. között megrendezett AGRO+MASHEXPO 27. Nemzetközi Mezõgazdasági és Mezõgép Kiállításra, ill. a vele párhuzamosan megrendezett Magyar Kert, valamint Szõlészet és Pincészet elnevezésû rendezvényre.

Szakfolyóirat > 2009/02 > Aktuális Támogatás

Aktuális támogatások

Fel szeretnénk hívni a gazdálkodók figyelmét, a gázolaj jövedéki adó visszaigénylésére, valamint az õstermelõi igazolványok érvényesítésére. Az alábbiakban néhány rendeletet és közleményt szeretnénk bemutatni a szõlõültetvények szerkezetátalakítására és -átállítására vonatkozó szabályozásról, méhészeti támogatások igénybevételének feltételeirõl. Az MVH honlapján nyomon kísérhetõ a 2008. évi egységes területalapú támogatás (SAPS) kalkulációja (A fajlagos támogatás tényleges mértéke (kerekített 31429,38 Ft/ha)). Februárban is folytatódik az AKG támogatások folyósítása, és a tejkvóta támogatások kifizetése, valamint a cukoripari szerkezetátalakítási pályázatok befogadása.  

Szakfolyóirat > 2009/02 > Aktuális baromfi Kacsa libamáj

Libatömés - magyar érvek a Grüne Wochén

  A libatömés mellett érvelt – mivel az hagyományosan magyar – Dr. Süth Miklós országos fõállatorvos az FVM szakállamtitkára és Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke januárban a világ egyik legjelentõsebb élelmiszeripari szakvásárán, a berlini Grüne Wochén egy sajtótájékoztató keretében.  

Szakfolyóirat > 2009/02 > Aktuális Támogatás Tej tejágazat

Segítséget kapnak a tejágazatban dolgozók

Mintegy 2,5 milliárd forintos támogatást nyújt nemzeti forrásból az agrártárca a tejtermelõknek annak érdekében, hogy a tejpiacon kialakult nehéz helyzet rendezõdjön. Ezt Máhr András, a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára sajtótájékoztatón jelentette be a fõvárosban január végén.