MENÜ

Gázkorlátozás - érintett élelmiszeripari vállalkozások

Oldalszám:
2014.03.25.

 

A január eleji gázkorlátozásnak nagyobb volt ugyan a füstje mint a lángja, hiszen az emberek az egészbõl nem éreztek szinte semmit, csupán néhány üzemnek - ezek is fõként villamos áramot termelõ és hõenergiát elõállító erõmûvek voltak - kellett gáztüzelésrõl áttérnie alternatív, fõként olajfelhasználásra.

Az elsõ sokk azonban kérdésessé tette, hogy hány élelmiszeripari cég eshet a korlátozás alá, ha a gázhiány tartósnak bizonyul Magyarországon. Ezért ezek az üzemek azonnal az agrártárcához fordultak annak érdekében, hogy mentességet kaphassanak a helyzetükre tekintettel a gázkorlátozás alól.

Ezért az FVM listát készített azokról a 2-es kategóriájú élelmiszeripari üzemekrõl a kormány számára, amelyek mûködésében súlyos zavarokat okozott volna, illetve az alapellátást sodorta volna veszélybe a gázellátás esetleges korlátozása. Ilyen üzemek voltak az alapellátást biztosító élelmiszergyártó cégek – egyebek mellett a tej-, a hús- és a sütõipar területén. Ezekre a vállalkozásokra kivételes elbírálást kért az agrártárca a kormánytól.

Néhány élelmiszeripari üzemben idõleges korlátozás elõfordult ugyan, de azt rövid idõn belül fel is oldották. Így Magyarországon a lakosság élelmiszerellátása nem forgott veszélyben.