MENÜ

Konyári János lett a 2008-as év bortermelõje

Oldalszám: 69
2014.03.24.

Gálaebéden adta át január végén a Magyar Bor Akadémia a 2008-as Év bortermelõje kitüntetõ címet Konyári Jánosnak, a balatonboglári borvidék borászának.

 


 

 

A Magyar Bor Akadémia tagjai csaknem 20 éve ítélik oda minden évben 5 jelölt közül választva az Év borásza címet. Az elismerésre több szakmai és civil szervezet, továbbá egyénileg felkért szakértõk is tesznek javaslatot, de a jelöltek közül végül is a Magyar Bor Akadémia tagsága választja ki a gyõztest.

Az Év bortermelõje címre érdemesnek talált borász idõbeni korlátozás nélkül viselheti a megválasztást követõ egy év után a borászberkekben igen jelentõs rangot jelentõ címet a választás évének megjelölésével.

A múlt évben Konyári János mellett jelölték még a címre Légli Ottót (balatonboglári borvidék), Lõrincz Györgyöt (egri borvidék), Szöllõsi Mihályt (ászár-neszmélyi borvidék) és Vida Pétert (szekszárdi borvidék).

A szakértõk szerint a múlt évi szõlõtermésbõl mintegy 3,5 millió hektoliter került a pincékbe. A tavalyi évjárat mennyiségét tekintve közepes, minõségileg pedig jó volt.