MENÜ

Segítséget kapnak a tejágazatban dolgozók

Oldalszám: 89
2014.03.24.

Mintegy 2,5 milliárd forintos támogatást nyújt nemzeti forrásból az agrártárca a tejtermelõknek annak érdekében, hogy a tejpiacon kialakult nehéz helyzet rendezõdjön. Ezt Máhr András, a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára sajtótájékoztatón jelentette be a fõvárosban január végén.

 
 

 

Arról tájékoztatott: a tejtermelõk segítséget kaphatnak az uniótól exporttámogatásra és intervenciós felvásárlásra, továbbá több nemzeti intézkedést is hoztak annak érdekében, hogy a tejtermelõk és -feldolgozók helyzete javuljon.

A szakállamtitkár a részletekrõl szólva elmondta: az uniós támogatások része az úgynevezett harmadik országokba irányuló tejtermék-kivitel segítése. Mindez a sovány tejporra, vajra és vajolajra vonatkozik. Erre az EU Bizottság január második felében meghozott rendelete ad módot. Továbbá a tejtermelõk úgynevezett standard export-visszatérítést is kérhetnek az intervenciós felvásárlásra, amire március 1-jétõl nyílik mód. Ez utóbbi esetben 109 ezer tonna sovány tejpor valamint 30 ezer tonna vaj intervenciós felvásárlására lehet pályázni.

A nemzeti intézkedéseket csokorba szedve Máhr András arról beszélt, hogy az idén a tejtermelõk többek közt mentesülhetnek az úgynevezett szarvasmarha-levél és -útlevél költségeitõl valamint a szarvasmarha füljelzõ elõállítási költségeitõl is. Lehetõség lesz emellett a szarvasmarhatartók számára arra is, hogy részesüljenek az állatbetegségek megelõzésére illetve azok leküzdésével kapcsolatban felmerülõ költségek támogatásában.

A tejfogyasztás ösztönzése érdekében az iskolatej-programot is ki kívánják terjeszteni. Továbbá a tejfogyasztás növelése érdekében marketing programot is indítanak, amelynek a költsége 50–100 millió forint lehet. A legrászorultabbak pedig az úgynevezett élelmiszer-segélyprogram keretében – amelyet az unió is támogat – szintén tejet kapnak majd. Erre az idén mintegy 2,1 millió euró, azaz több, mint 500 millió forint áll rendelkezésre.

A tejfeldolgozók pedig az úgynevezett élelmiszer de minimis támogatásból is részesülhetnek. E támogatás részleteit a Tej Termékpálya Bizottság bevonásával készítik el.