MENÜ

Axiál Kft. - út a csúcsra

Oldalszám: 64
2014.03.24.

 


 

 

Milyen gazdasági környezetben kezdte meg az Axiál Kft. 1991-ben a mezõgazdasági alkatrészek kereskedelmét?– Közvetlenül az úgynevezett rendszerváltás után vagyunk. A KGST felbomlása megnehezíti a keleti külpiacok irányába történõ értékesítéseket. A kül- és belpiaci áruértékesítési csatornák újra alakulnak, az éves infláció mértéke pedig megközelíti a 35%-ot. Ebben a helyzetben alakul meg az Axiál Bt. A múlt század 90-es évek elején a mezõgazdaságig felhasználok által üzemeltetett Zetor traktorok alkatrész ellátása a fent említett piaci környezet következményeként sok alkatrész esetében jóval nagyobb volt a felhasználói oldalról a kereslet, mint a kínálat, mely alkatrész ellátási, és a gazdálkodói oldalon üzemeltetési nehézségeket eredményezett. Az alkatrészellátás biztonságának igényét ismerte fel Harsányi Zsolt és döntött a Zetor alkatrészek forgalmazása mellett.

Mik voltak akkor a lehetõségek egy ilyen profilú kezdõ vállalkozás elõtt?– Elsõsorban a kereskedelem újraszerve­zõdése közben megnyíló piaci résekbe tudtunk belépni, de az elsõ évekrõl egyértelmû­en elmondható, hogy alapve­tõen a túlélésrõl szóltak.

Hogyan változott az alkatrész termékpaletta az évek során?– A partnerek számának növekedésével párhuzamosan – 1993–1994-tõl kezdõdõen – a felhasználok részérõl egyre nagyobb igény jelentkezett más egyéb mezõgazdasági gépek alkatrészei iránt is. Így felkerültek kínálatunkba az MTZ, IFA, a hazai mg-i gép gyártók által gyártott, valamint a Magyarorszá­gon nagyobb számban üzemeltetett gépek alkatrészei is. Ezt egészítettük ki elõször mûszaki árukkal, majd a 90-es évek második felében már kínálatunkban megtalálhatók voltak a hazánkban nagyobb darabszámban üzemelõ nyugati relációjú erõ és betakarítógépek alkatrészei is. Mindezek mellett természetesen a gépüzletágunk megalakulásával párhuzamosan elkezdtük forgalmazni az általunk értékesített gépek alkatrészeit is.Mikortól számít Magyarországon a mezõgazdasági alkatrészpiaci tényezõnek az Axiál Kft.?– Üzletágunk 1998 óta piacvezetõ a magyar mezõgazdasági gépalkatrész piacon, amely piaci részesedés sok munkával, számtalan plusz szolgáltatás bevezetésével és egy speciális logisztikai háttér felépítésével vált lehetõvé. Mára már az ország területen található 14 üzletünkben, illetve a központi logisztikai raktárunkban közel 200, szakmailag jól felkészített kolléga szolgálja ki partnereinket. 

Melyek azok a szolgáltatásai az alkatrész forgalmazási tevékenységüknek, amelyek alapvetõen különböztetik meg az Axiál Kft. a hazai piacon a versenytársaktól?– Az elmúlt 18 év alatt termékértékesítésünk mellett szolgáltatásainkat is évrõl évre bõvítettük. A bajai központi telephelyünkön tálalható alkatrész-logisztikai központunk, ahonnan saját logisztikai rendszerünk segítségével, napi rendszerességgel látjuk el vidéki telephelyeinket, és immár harmadik éve szlovákiai, romániai boltjainkat, valamint ukrajnai kapcsolt vállalkozásunkat alkatrésszel. Ebbõl a 4500 négyzetméteres raktárból, ahol közel 45 000 különbözõ cikk raktározása történik. Ezek közül a legtöbb partnerünk talán az alkatrész kiszállítás elõnyeit ismeri.A cég illetve az üzletág életében óriási lépés volt az, amikor Magyarországon szinte egyedüliként bevezettük és elkezdtük a boltjainkból az alkatrészek kiszállítását közvetlenül a partnereinkhez.Ezen túl meg kell még említenem a mezõgazdasági kardántengelyek állapotfelmérés utáni felújítását, hidraulikatömlõk egyedi méretû konfekcionálását, különbözõ erõ- és munkagép fõdarabok, illetve részegységek felújítását és a néhány éve kialakított elkülönített szervizegységünk nyújtotta szolgáltatást is, amely magas nyomású mosóberendezések javításával foglalkozik. Ennek keretében központunkban, helyben javítjuk az ország különbözõ pontjáról ide érkezõ mosóberendezéseket. A termék- és környezetvédelmi díjjal rendelkezõ áruk esetében az általunk nyújtott különféle környezetvédelmi szolgáltatások színesítik még kínálatunkat.

Hogyan tovább piacvezetõként?Nem kis feladat és felelõsség tartósan piacvezetõnek lenni, aki ismeri a piac körülményeit, az tudja, hogy ehhez a legjobbnak kell lenni, amely a gyakorlatban egy csapatmunka. Jól felkészített szakember gárda, megbízható beszállítói kör, de mindezek elõtt, az általunk forgalmazott alkatrészeket, és szervizszolgáltatásokat megvásároló partnerek nélkül mindezen sikereket nem tudtuk volna elérni. Ahogy korábban már említettem, nem csak Magyarországon, de leányvállalatainkon és kapcsolt vállalkozásunkon keresztül Szlovákiában, Romániában és Ukrajnában is jelen vagyunk. Az elmúlt közel két évtized tapasztalata alapján mondhatom, hogy Közép-Európában, a piaci viszonyok gyors és gyakori változása miatt a megfelelõ stabilitás elérése érdekében alapvetõen vállalatcsoportban és régiókban kell gondolkodnunk, ahol az összesített cégcsoport volumen az eltérõ évek és országok piaci változékonyságát kiegyenlítve biztosítja partnereinknek is az elvárt alkatrész- és szervizszolgáltatási színvonalat és biztonságot.