MENÜ

A Biomin BioStabil termékcsalád

Oldalszám: 92
2014.03.24.

Tartósítsuk szakszerûen a tömegtakarmányainkat

A BiominTakarmányozási Kft. Biomin® BioStabil termékcsaládja egy olyan válogatott tejsavbaktériumokból álló készítmény, amely a tartósított tömegtakarmányokban termelõdõ metabolikus termékek (tejsav és ecetsav) helyes egyensúlyának beállításával segíti a tökéletes fermentáció lefolyását és a szilázs, valamint a szenázs aerob stabilitását is messzemenõen javítja. Ennek eredményeként a készítménnyel kezelt szilázsok magasabb energiatartalmúak.

 

Kulcskérdések a szilázskészítésbenA tömegtakarmányok elkészítését néhányan a naptárhoz igazítják, pedig a szárazanyag-tartalom a meghatározó értékmérõ a silózás idejének a megállapításához. A fermentáció az elsõdleges fázis a szilázs elõállítása során és mivel tökéletes fermentáció csak anaerob körülmények között zajlik le, ezért nagyon fontos a megfelelõ tömörítés szükségességének a kiemelése, valamint a szilázs elkészítésének a lehetõ legrövidebb idõ alatti kivitelezése (max. 3 nap alatt lezárás). Anaerob körülmények között a tejsavbaktériumok átalakítják a vízben oldódó egyszerû cukrokat tejsavvá és ez biztosítja a tömegtakarmányok anaerob stabilitását.A szilázs aerob stabilitása akkor kerülhet veszélybe, amikor a depó megbontását követõen elkezd melegedni. Az aerob stabilitás ilyenkor drámaian megváltozhat. A szénhidrátokban gazdag szubsztrátok (pl. cirok-, kukoricaszilázsok), illetve az igen jól fermentálódott szilázsok is ideális körülményeket biztosítanak az élesztõ- és penészgombák növekedéséhez, még jó silózási technika esetén is. Ilyen esetekben a fermentáció során termelõdött ecetsav az, amely a tömegtakarmányok aerob stabilitását biztosítja.Az energiatartalom limitáló tényezõ a nagy termelésû háziállatok takarmányozásában. Minden tartósítási eljárás magában rejt bizonyos tápanyag- és energiaveszteséget. A szilázskészítés folyamatában legfontosabb célunk, hogy kiküszöböljük vagy csökkentsük ezeket. Ezért a magas teljesítményû szilázs-oltóanyagoknak speci-

ális összetevõket kell tartalmazniuk, amelyek megóvják a szilázs energiatartalmát. Fontos azonban, hogy a különbözõ baktériumok használata nem helyettesíti a helyes szilázskészítési technológiát, azaz a silózás során elkövetett hibák nem kompenzálhatók ezzel.

A Biomin® BioStabil hatásmechanizmusaA termékcsaládban lévõ válogatott homofermentatív baktériumok elsõsorban tejsavat termelnek (80–90%-ban). A tejsav anaerob stabilitást biztosít, de fontos szerepet játszik az ízletesség kialakításában és energiaforrást is jelent.A Biomin® BioStabil termékekkel kezelt szilázsok alacsonyabb pH-értéket mutatnak, mint a más készítménnyel kezelt vagy a kezeletlen szilázsok. A termékcsaládban lévõ válogatott heterofermentatív baktériumok felelõsek az ecetsavtermelésért, amely hatékonyan csökkenti a pH-t. Az ecetsav gátolja az élesztõk, penészek és a patogén baktériumok növekedését a szilázs megbontása után is, frissessége, stabilitása hosszabb ideig megmarad.A készítmény optimális összetételének köszönhetõen nemcsak a kiválóan fermentált és stabil szilázs létrehozásában vesz részt, hanem az energiakihozatal is magasabb lesz. A termékekben lévõ homo- és heterofermentatív tejsavbaktériumok száma és aránya maximalizálja az energia- és fehérjetartalmat. Az energiatartalom konzerválása biztosítja a jobb állati teljesítményt, ezáltal több profitot eredményez.

A Biomin® BioStabil termékcsalád alkalmazásaA Biomin® BioStabil termékcsalád felhasználható a betakarítás közben vagy a szilázs alapanyag betárolása során is.

Ez a termékcsalád a takarmányok széles skálájának tartósításához használható: fûfélék, gabonafélék, kukorica, lucerna (pillangósok), cirok, szenázsok, nedves szemestermények, egyéb takarmányok. Mivel a silózandó anyagok nagyon különbözõek lehetnek szárazanyag-tartalmuktól, pufferkapacitásuktól (fehérjetartalom) és cukortartalmuktól függõen a BIOMIN egy olyan termékcsaládot fejlesztett ki, amely nemcsak egyszerûen megfelel a vásárlói igényeknek, hanem egy „megoldáscsomagot” kínál a különbözõ tartósítási módszerekhez.A Biomin® BioStabil termékcsalád 3 terméket kínál a létrehozandó tömegtakarmánytól függõen, amelyek az alábbi mikroorganizmusok különbözõ kombinációját tartalmazzák: Enterococcus faecium, Lactobacillus brevis, Lactobacillus plan-tarum (táblázat).

 


 A Biomin® BioStabil termékcsalád használatával jobb fermentációt érhetünk el, ezáltal hosszan stabil lesz a bontatlan és a megbontott tömegtakarmány (aerob és anaerob stabilitás), valamint magasabb energiatartalmú is lesz, ezért hozamnövekedéssel számolhatunk.