MENÜ

Lumax - a kukorica alapgyomirtó szere

Oldalszám: 28
2014.03.25.

A Lumax mezotrion, S-metolaklór és terbutilazin hatóanyagú gyomirtó szer kombináció. Kukoricában preemergens vagy korai posztemergens alkalmazásban az egész tenyészidõszakra kiterjedõ gyomirtó hatást biztosít a legfontosabb egy- és kétszikû gyomok ellen. A LUMAX egyszeri kijuttatással biztosítja a kukorica korai gyommentességét és a késõbb kelõ gyomok elleni védelmét.

 

 

Összetétele:

37,5 g/l mezotrion,

375,0 g/l S-metolaklór,

125,0 g/l terbutilazin.A Lumax három hatóanyaga jól kiegészíti egymást. Ennek tulajdonítható a rendkívül széles hatásspektrum és a kettõs hatás:

• levélen keresztüli posztemergens hatás a kikelt gyomokra,

• talajon keresztül érvényesülõ tartamhatás a késõbb kelõ gyomok ellen.Formuláció: folyékony, vizes szuszpo-emulzió (SE)

Lumax legfontosabb tulajdonságai:• A legjelentõsebb magról kelõ egy- és kétszikû gyomnövények ellen hatékony.

• Egyszeri alapkezeléssel – preemergensen vagy korai posztemergensen – az egész tenyészidõszakra kiterjedõ gyomirtó hatást biztosít.

• Kiemelkedõ szelektivitású a kukoricára.

• Minden talajtípuson, minden takarmánykukorica hibridben használható. Csemegekukoricában és a vetõmag elõállítás vonalainak gyomirtására is engedélyezett.

• Könnyen kezelhetõ, folyékony formuláció.

• A vetésváltás szempontjából fontos szántóföldi növényekre, mint pl. a kalászosok, napraforgó nincs káros utóhatása.

Gyomirtó hatás – hatásspektrumA kukoricában elõforduló magról kelõ egy- és kétszikû gyomnövények – kakaslábfû, muharfajok, köles, disznóparéj félék, libatop stb. – ellen hatékony, beleértve az atrazin rezisztens valamint a nehezen irtható fajokat is mint pl. csattanó maszlag, selyemmályva, szerbtövis, parlagfû stb.

Egy preemergens vagy korai posztemergens kezeléssel az egész tenyészidõszakra kiterjedõ gyomirtó hatást biztosít.

Kijuttatás idõpontja – technológiai javaslatLUMAX – a kukorica alapgyomirtására – 4,5 l/ha dózisbanPreemergensen – vetés után – kelés elõtt

Hagyományos alapkezelés.

Csapadékos tavaszon jó megoldás:

• ha nehezen irtható gyomok nincsenek a területen,

• ha gépkapacitási vagy munkaszervezési gondok miatt korai posztemergensen nem biztosítható a kezelés,

• magas – 3% fölötti – szervesanyag-tartalmú kötött talajokon a preemergens kezelésre 5 l/ha dózis kijuttatása javasolt.

Preemergens kezelés esetén a jó hatáskifejtéshez a kezelés utáni két héten belül 10–20 mm bemosó csapadék szükséges.

Korai posztemergensen – a gyomok kelése után

A magról kelõ egyszikû gyomok – kakaslábfû, muhar fajok, köles – tömeges kelésekor, legkésõbb azok 1–3 leveles fejlettségekor.

• száraz tavaszi idõjárás esetén is hatékony megoldás,

• rugalmas kijuttatást tesz lehetõvé, ha a talajnedvesség miatt késleltetni kell az alapgyomirtást

• nehezen irtható kétszikû gyomokkal fertõzött területen is jó gyomirtó hatást biztosít a kétszikû gyomok 2–4 leveles fejlettségekor kijuttatva.A Lumax kiváló szelektivitásának köszönhetõen a kezelés idõpontját az egyszikû gyomok fejlettsége határozza meg, független a kukorica fenológiai állapotától.

Korai posztemergens kezeléskor a permetléhez az Extravon nedvesítõszer hozzáadása javasolt. Erõs gyomfertõzés esetén, vagy ha egyes nehezen irtható kétszikû gyomok a kezelés idõpontjára már 4 levelesnél fejlettebbek a gyomirtó hatás fokozható 2–4 kg, l/ha ammoniumnitrát, Nitrosol vagy 2,0 l/ha Pallos hatásfokozó hozzáadásával.

 


 

 


SzelektivitásA Lumax kiváló szelektivitású, a kukorica fejlettségétõl függetlenül bármikor használható, minden talajtípuson minden kukoricahibridben.

Csemegekukoricában és vetõmag elõállításban is felhasználható a fajtatulajdonos elõzetes hozzájárulásával.

A Lumax az agrár-környezetgazdálkodási programokban felhasználható.

Utóvetemény – lebomlás talajbanA Lumax kezelést követõen a legfontosabb szántóföldi növények, mint pl. a kalászosok, kukorica, napraforgó, vagy vetés elõtti mélyszántást követõen õszi káposztarepce is korlátozás nélkül vethetõ.

A kezelést követõ év tavaszán savas kémhatású, 6-nál alacsonyabb pH értékû talajokon cukorrépa, pillangós növények (pl. bab, borsó, lucerna), valamint burgonya és levélzöldségek nem vethetõk.Tóth Csantavéri Szilvia–Radvány Béla

Syngenta Kft.