MENÜ

Néhány gondolat a már oly sokat emlegetett bokrosító hengerezésrõl

Oldalszám: 56
2014.03.24.

Már nagyon sok szó esett az õszi kalászosok tavaszi bokrosító hengerezésérõl. Továbbra is egyre többen alkalmazzák ezt a technológiát hozamfokozás és növényvédelmi célokból. Mi is nagyon sok gazdálkodóval tartjuk a kapcsolatot, akik sikerrel használják a Güttler technológiát erre a célra is. Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy mindenkinél beválik ez a technológia, és komoly terméstöbbletet eredményez. A tapasztalat azt mutatja, hogy elõfordulhatnak bizonyos esetek, amikor az elvárt hozamtöbblet elmarad, vagy csak csekély mértékben jelentkezik. Biztosan tudjuk, hogy problémát jelent, ha túl késõn végzik ezt a hengerezést, mert akkor már a túlzott szársértés miatt a növény nem tud talpra állni.

 Vitathatatlan azonban, hogy ha optimális idõben végezzük ezt a hengerezést, akkor ez a mûvelet a jótékony hatását kifejti. Lehet, hogy nem fog terméstöbbletet eredményezni, ellenben meg fogja akadályozni a kiszáradás miatti kiritkulást, termésvesztést. Említettük már korábban, hogy a felfagyás miatt a növények gyökere megszakad, és nem kerül közvetlen kapcsolatba a talajban lévõ nedvességgel, illetve a tápanyagokkal. Ezért fogják a tavaszi szelek gyorsan kiszárítani a gabonát, amely komoly károkat okoz a termelésben. Ezt fogja megakadályozni a hengerezés úgy, hogy a felfagyott gyökereket visszanyomja a talajba. Továbbá jól ismert tény, hogy a kiszórt mûtrágya hasznosulása szempontjából is elõnyös a hengerezés, mivel a hatóanyagot sekélyen bedolgozza a talajba.A közelmúltban beszélgettem egy közel 3000 hektáros mezõgazdasági részvénytársaság traktorüzem vezetõjével, aki a következõket említette meg a Güttler technológiáról és a bokrosító hengerezésrõl:

„Idõjárástól függõen, március eleje és április eleje között minden õszi vetésû gabonánkat Güttler hengerrel hengerezzük. A hengerezés után kb. 10–15 nap múlva robbanásszerûen bokrosodik és „dúsul” a gabona. Korábbi években sima hengerekkel végeztük a tavaszi hengerezést, de messze nem „törte” meg úgy a gabonát, mint a Güttler. S tudjuk, hogy a fûfélék (hisz a gabona is az) minél jobban taposva, törve vannak, annál erõteljesebbek lesznek. Mióta „güttlerezünk” bátran merem mondani, hogy 10–15% termést növel a hengerezés minimum.” – V. J. traktorüzem vezetõPáska Norbert agrármérnök-tanárHa Ön is szeretné kipróbálni gazdaságában a Güttler technológiát, vagy csak többet szeretne megtudni aktuális akciónkról, akkor hívja kollégánkat a 30/236-9503 telefonszámon vagy látogassa meg honlapunkat!

www.guttler.hu