MENÜ

ODesi - azaz új formában a Sekator és a Huszár

Oldalszám:
2014.03.24.

Ebben a cikkben az új, ODesi formuláció tulajdonságaival és az abból következõ gyakorlati elõnyökkel szeretnénk a kedves Olvasót megismertetni. Mindkét új készítményben a WG-hez képest kétszeres a hatóanyagtartalom. Az új, elõnyös tulajdonságokat a hatóanyagok mellett szereplõ, az ODesi formulációt adó segédanyagok nyújtják.

ODesi? Mi az?

Egy levélherbicid hatékonysága nagymértékben függ attól, hogy a hatóanyagból mennyi marad a célfelületen, ott milyen egyenletesen terül szét, és milyen gyorsan jut be a gyomnövény levelének belsejébe. Az új készítmények ODesi (OD = olajos diszperzió) formulációja épp a fenti tényezõket optimalizálja.

Az ODesi a Bayer Cropscience új herbicid formulációs technológiája. Kipermetezéskor az ODesi felületaktív anyaga a permetcseppek külsõ felületére kerülnek és töredékére csökkentik azok felületi feszültségét. A cseppek így a becsapódáskor nem pattannak le, hanem megtapadnak és elterülnek. A hatáskifejtéshez szükséges hatóanyag-mennyiség a levélen marad. A szétterült permetcseppbõl a víz gyorsan elpárolog, az olaj mikrocseppek pedig befedik a hatóanyag molekulákat. Az esõ ekkor már nem tud hatékonyságcsökkenést okozni. A hatóanyagok az olajos fázisból igen gyorsan felszívódnak, s a levél belsejében azonnal kifejtik hatásukat.

Az ODesi tehát elsõsorban az alábbi három, igen fontos jellemzõben tér el a hagyományos formulációktól: (1) jobb tapadás: a csepp nem pattan le a levélrõl, (2) jobb terülés: a cseppek laposan, egyenletesen terülnek szét, nagyobb lesz a fedettség és (3) gyorsabb a hatóanyag-felvétel: a hatóanyag könnyen és gyorsan átjut a viaszrétegen a levél belsejébe.

Nagyobb hatásbiztonság

A fentiek a gyakorlatban az alábbi konkrét elõnyöket nyújtják a gazdálkodók számára: a hatóanyagok nagyobb része hasznosul, hiszen kevesebb a talajra hulló, elveszett permetlé. A nagyobb fedettség és gyorsabb felvétel gyorsabb, biztonságosabb, összességében jobb gyomirtást eredményez. Különösen igaz ez a „nehezített viszonyokra”, pl. viaszos levelû, vagy túlnõtt gyomok esetére. A kevésbé érzékeny gyomfajok elleni küzdelemben és a hatáskifejtés sebességében szintén mutatkozik az ODesi forma elõnye.

A folyékony változat kimérése nemcsak egyszerûbb, de pontosabb is. Az ODesi szerek kevésbé érzékenyek a permetezõvíz minõségére. A permetlé könnyebben készül akár hideg, kemény vízzel is. Kisebb lémennyiség alkalmazásával is jó eredményt kaphatunk, így nagyobb lehet a területteljesítmény és kisebb az energiafelhasználás.

Az ODesi herbicideket a cseppbeszáradás után az olaj védi a lemosódástól. Ezért határozottan jobb az esõállóságuk, így kisebb a kockázata az újrakezelés szükségességének, vagy a hatástalanságnak.

A kisebb dózis egyben kevesebb szállítást, anyagmozgatást és megsemmisítendõ göngyöleget is jelent.

A Sekator OD felhasználása

 


 

A Sekator OD kímélõ és rugalmas megoldást nyújt a kétszikû gyomok ellen. Õszi búza, õszi és tavaszi árpa, illetve tritikále gyomirtására alkalmazható a kultúrnövények háromleveles és kétszárcsomós állapota között, magról kelõ kétszikû gyomok és mezei acat ellen. Az engedélyezett kultúrákat fejlettebb állapotukban sem károsítja. Más kultúrákban (pl. zab, kanáriköles) viszont károsodást okozhat! Dózisa 0,15 liter/ha, 200–300 l/ha vízzel kijuttatva.

A Sekator OD a legtöbb kétszikû kalászos gyom ellen hatékony, beleértve a hazánkban legnagyobb területen fertõzõ ragadós galajt, mezei acatot és szikfûféléket. Elsõsorban levélen keresztül hat. A gyomok viszonylag lassan, de következetesen – újrahajtás nélkül – halnak el. A hatás már 5°C-tól teljes, a végsõ hatékonyságot a kezelés elõtti vagy utáni lehûlések alig befolyásolják. Lényeges, hogy a Sekator OD az árvakelésként egyre gyakrabban jelentkezõ IMI és SU toleráns napraforgó ellen is hatékony.

Az antidótumnak köszönhetõen a Sekator OD semmilyen stádiumban nem fitotoxikus az engedélyezett kultúrákban. Az optimális kijuttatási idõ tavasszal a bokrosodás kezdete és vége közötti idõszak. Lehetõség van viszont a kitavaszodástól egészen a kétszárcsomós állapotig való kezelésre.

A Huszár OD felhasználása

 


 

Segítségével õszi búzában eredményesen védekezhetünk a legtöbb kétszikû és a legfontosabb egyszikû gyomok ellen. A háromleveles stádiumtól a szárbaindulás kezdetéig juttatható ki. Néhány kultúrában (pl. zab, õszi árpa, kanáriköles) károsodást okozhat! Dózisa 0,1 liter/ha, 200–300 l/ha vízzel kijuttatva. A Huszár OD-t a csomagban található Mero adalékanyag 1 l/ha dózisával együtt kell kipermetezni.

A Huszár OD hatékony az egyszikûek közül a nagy széltippan, a vadzab (fejlettségtõl függ), a kanáriköles, és a perjefélék ellen. Emellett hatékony a kétszikûek igen széles skálája ellen, beleértve a legfontosabb fajokat, mint a mezei acat, a ragadós galaj és a szikfûfajok. A ragadós galajt és a széltippant nagyobb fejlettségnél is kiválóan irtja. A Sekator OD-hoz hasonlóan a Huszár OD is alkalmas az IMI és SU toleráns napraforgó árvakelések elleni védekezésre is. A hatásmódra és sebességre a Sekator OD-nál leírtak érvényesek.

Ajánlás

Kérem a kedves Olvasót, hogy használja továbbra is a Bayer kiváló gyomirtó szereit kalászos területén. Élvezze a megszokott hatékonyságot, gazdaságosságot, és tapasztalja meg az új folyékony készítmények elõnyös tulajdonságait és a nagyobb hatásbiztonságot is.

Farády László, Bayer CropScience