MENÜ

A Dekalb innováció jelenlegi és jövõbeni haszna

Oldalszám: 21
2014.03.25.

A Monsanto – mint 100%-ban a mezõgazdasággal foglalkozó cég – elkötelezett híve a fejlesztésnek. Naponta több mint 2 millió dollárt költ új hibridek és a vetõmaghoz kapcsolodó technológiák fejlesztésére. „Sikeres gazdálkodás változó környezetben” címmel került megrendezésre januárban két helyszínen a Monsanto konferencia.

 A Keszthelyen és Debrecenben tartott rendezvények nyitó elõadását Mark Edge, a Monsanto Európa/Közép-Kelet/Afrika marketing igazgatója tartotta. Elõadásának címe „DEKALB Innovation Always On” avagy a termelõk jelenlegi és jövõbeli elõnyei az új technológiák révén. Elõadását különösen hitelessé tette, hogy õ is az USA-beli Iowa-ból származik, ahol egy tipikus kukoricát, szóját termelõ farmon nõtt fel. Az új technológiák elõnyét az õ gyerekkori emlékei és testvére – aki maga is farmer – mai gazdálkodási helyzetének bemutatásával, összehasonlításával tette élvezetessé.Kiderült, hogy a mai, új Roundup Ready (gyomirtószer-ellenálló) hibridek, fajták termesztésével a gyomirtás teljesen átalakult, egyszerûbbé és hatékonyabbá vált, mindemellett lehetõvé tette a kímélõ talajmûvelés elterjedését. Ugyancsak óriási a különbség a rovarok elleni védelemben. Ma már nem kell veszélyes rovarölõ szereket kijuttatni a talajba és a növényekre, mivel a YieldGard technológia környezetbarát és hatékony megoldást nyújt a kukoricamoly és a kukoricabogár ellen. Ez természetesen a termésátlagok növekedését hozta magával.A jövõt tekintve, kiemelte a Monsanto három pilléren alapuló elkötelezettségét a mezõgazdasági termelõk felé. Elsõként a termésszintek növekedésének szükségességét hangsúlyozta, ami hozzásegíti a farmereket a sikeres és hatékony gazdálkodáshoz. Ehhez a Monsanto mind a hagyományos, mind a modern nemesítési eljárások teljes tárházával járul hozzá. A második, hasonlóképpen fontos elem, hogy mindezt fenntartható módon, a rendelkezésre álló természeti erõforrások hatékonyabb felhasználásával érjük el. Ilyen technológia a Monsanto-tól például a szárazságtûrõ kukorica – melyrõl fényképeket, kísérleti adatokat is láthattott a népes publikum – vagy a jobb nitrogénhasznosítással rendelkezõ kukoricahibridek kifejlesztése. Ugyanilyen fontosnak tartják, hogy vetõmagjaik, technológiáik révén a világ mezõgazdasági termelõinek életminõsége javuljon.Az elõadások szünetében Szanyi Istvánnal, a Monsanto Hungária Kft. kereskedelmi igazgatójával beszélgetett az Agro Napló munkatársa.

 

 


– Mit is jelent pontosan a sokszor emlegetett Dekalb innováció?– A DEKALB innováció egy új hibrid bevezetésében testesül meg, tartalmazza a Monsanto számos kutatási/fejlesztési területének eredményét. A hagyományos nemesítésen felül a genetikai kutatások, géntérképek használata, a markergénes nemesítés, a dihaploid technológia, a biotechnológia segíti a nemesítõk munkáját. Ma már elengedhetetlen a statisztikai módszerek, biometria és legfejlettebb komputer technológia alkalmazása. A kivitelezést és analízist modern eszközök egész sora segíti a tenyészkertektõl a szántóföldön át a téli tenyészkertekig. Ez a komplex háttér segíti a DEKALB-ot, hogy a termelõk számára a piaci igényekhez a leggyorsabban alkalmazkodva, a legjobban megfelelõ hibridek kerüljenek a köztermesztésbe.

– A kukoricatermesztés fejlesztési lehetõségeirõl hallhattunk elõadást prof. Pepó Pétertõl. A Monsanto mit tud hozzátenni az egyes „elemekhez”?– Pepó Professzor Úr rendkívül érdekes elõadásában kiemelte, hogy mennyire fontosak az egyes agrotechnikai elemek és ezek racionálisabb alkalmazása, melyek még számos tartalékot rejtenek magukban. Külön felhívta a figyelmet a termõhelyhez és hibridhez adaptált agrotechnika kiválasztásához.A Monsanto közismerten elkötelezett az agrotechnikai fejlesztésekben, és Magyarországon a legszélesebb kísérleti rendszert mûködteti ezen a téren.

Kiemelten foglalkozunk a következõ területekkel: tõszámreakció, vetésidõ kísérletek, hibridek mûtrágya reakciója, vízleadás dinamika.A fenti kísérleteket a gyakorlatban is megtekinthetik a kukoricatermesztés iránt érdeklõdõ gazdák az Innovációs Centrumokban tartott bemutatóink során. Ezen kívûl a „Számoljon velünk” kiadványunkban is közzétesszük az adatokat, hozzásegítve a DEKALB termelõket, hogy az adott hibridhez, a termelési lehetõségeihez legjobban megfelelõ agrotechnikát alkalmazhassák.

 
(x)