MENÜ

Güttler - most már a tavaszi magágykészítésben is

Oldalszám: 54
2014.03.24.

Lassan vége a téli nyugalomnak, és a gazdálkodók már vizsgálják, hogy mikor lehet elkezdeni a tavaszi talajmunkákat. A kedvezõen fagyos és csapadékos tél miatt a kevésbé elmunkált földek is porhanyóssá váltak, a rögök megomlottak. Általában el lehet kezdeni már február végén, március elején a korai vetésû növények magágyának készítését.

 

 

A megomlott, ülepedett talaj nehezebben adja le a víztartalmát, és komoly problémát okoz az erõgépek keréknyoma. Ezt a legtöbb magágykészítõ ellensúlyozza is valamilyen nyomlazító megoldással. A problémát a talaj nedvességtartalma okozza, de ugyanakkor a másik probléma az, hogy a magágykészítés lazító hatása miatt, ezt a nedvességet a talaj gyorsabban fogja leadni. Sok kombinált magágykészítõ rendelkezik olyan mûvelõelemekkel, amelyek ugyan szép munkát csinálnak, de a talajt gyorsan ki is szárítják. Ekkor pedig már nagy szükség lenne a növények csírázásához erre a nedvességre.Nézzük meg, hogy milyen szempontokat vesz figyelembe az a gazdálkodó, aki már a munkagép megválasztásánál tenni akar az eredményesebb gazdálkodásért!Fontos szempont, hogy a magágykészítõ rendelkezzen megfelelõ nyomlazító eszközzel, hogy a káros tömörödést kiküszöbölje, és a gyökérképzõdés a keréknyomokban se legyen problémás. A munkagép mûvelési mélységét pontosan be lehessen állítani, hogy a túl mély mûvelés elkerülésével kevesebb üzemanyag felhasználással lehessen kialakítani a növény számára optimális magágyat. Figyelembe kell venni továbbá, hogy a mûvelõ kapa elemek elrendezése ne tegye lehetõvé, a szármaradványok összegyûjtését. A gép rendelkezzen olyan lezáró eszközzel, amely megakadályozza a talaj túlzott nedvességvesztését. Ezáltal a növények csírázása hamarabb és egyöntetûbben fog bekövetkezni.A Güttler SuperMaxx magágykészítõ rendelkezik olyan nyomlazítóval, amely lehetõvé teszi, hogy a legtöbb erõgép által okozott taposást megszüntesse.

A mélységtartó kerekeknek köszönhetõen a mûvelési mélység mindig egyenletes, nincs feleslegesen megmozgatott talaj.A Güttler SuperMaxx simítójának és rugós boronáinak köszönhetõen a talaj egybefüggõbb, a talajfelszín pedig egyenletesebb lesz, így meggátolva a kiszáradást. Az így elõkészített talajból egyöntetû, és robbanásszerû a kelés.Páska Norbert agrármérnök-tanár