MENÜ

Axiál Kft. - a magyar gazdák szolgálatában

Oldalszám: 56
2014.03.24.

A CLAAS XERION 3800-as traktort 2007-ben láthatták az érdeklõdõk hannoveri kiállításon, Németországban. A bemutatást követõen ezek a 379 lóerõs gépek világszerte folyamatosan veszik át a mezõgazdasági üzemekben az úgynevezett „gazdaságok vezérgépe” pozíciót. Alig néhány hete ez a traktor nyerte el az AGRO+MASHEXPO Innovációs Díját.

 


 A hazai fogalmazó, az Axiál Kft. célja: a CLAAS XERION 3800-assal egy olyan gépet biztosítani a magyar gazdaságok és a gazdálkodók számára, amely sokkal többre képes, mint egy 300 lóerõs traktor. Ma már a legtöbb gazdálkodó tudja, hogy a siker egyik titka a gazdaságosság, s ez a mezõgazdaságban a megmûvelt területen történõ mûveletek csökkentésével, alapos talajvédelemmel, valamint intelligens, sokoldalú géppark üzemeltetésével érhetõ el.

Az Axiál Kft. egyértelmû célként tûzte ki maga elé a hazai piacon a 300–400 lóerõs kategóriában a 10–15 százalékos piaci részesedést, amit ebben a kategóriában a traktor a méretei és teljesítménye mellett gazdaságos üzemeltetésére, illetve sokoldalúságára alapozott. Céluk megvalósításához jobb indulást nem is kívánhatott volna, mint azt, hogy az idei AGRO+MASHEXPO Innovációs Díját elnyerték.A cég legújabb büszkeségét természetesen megtekinthetik majd az érdeklõdõk az Axiál Kft. tizennyolcadik születésnapja tiszteletére ez év március 27-én Baján tartandó ünnepi rendezvényen is. Az ünnepelt ugyanis otthonába hívja partnereit, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megmutassák a cég központját, például az alkatrész logisztikai központot, a központi szervizcsarnokot és a speciális szolgáltatásokat. A látogatás lehetõséget ad majd szemléltetni azt a folyamatot, amelynek eredményeként a cég termékei, szolgáltatásai találkoznak a társaság partnereinek igényeivel.Pintér Zsolt ügyvezetõ szerint áttörést az 1996–97-es év hozott. Ekkor már nemcsak a gépalkatrészekkel foglalkozott az Axiál, hanem komplett gépek kereskedelmével is. Legelõször a Sulky és a Monosem gépeket vették fel a termékpalettájukra, majd az évek során bõvült a kínálat. Mérföldkövet jelentett a cég életében az 1998-ban a Manitou forgalmazásának megkezdése, és nagy áttörés volt az is, amikor 2000-ben aláírták a CLAAS-szal a kereskedelmi megállapodást.

A cég múlt évi teljesítményét értékelve az ügyvezetõ úgy fogalmazott: „elmondhatjuk, hogy a 2008-as eredményeinkkel több mint 50 százalékos piaci részesedést értünk el az alkatrész értékesítésben, sõt ezt szintet meg is haladtuk a belföldi piacon. S mindez ugyanígy elmondható a gépértékesítés és szervizszolgáltatás terén is.”

Pintér Zsolt szerint a siker alapja a kollektíva csapatépítõ, összefogó ereje és azon belül a szakmai tudás. Ezért a cégnél mind a vezetõket, mind pedig az alacsonyabb beosztásban dolgozó munkatársakat is folyamatosan oktatják, képzik, tudásukat pedig vizsgák során kérik számon minden év végén és az év elején. Az Axiálnál ugyanis az alapelv az, hogy folyamatosan kell megújítani a munkatársak tudását minden témában.

 


 Volker Friederichs, a CLAAS regionális – Magyarországért is felelõs – értékesítési menedzsere az Axiállal való együttmûködésrõl elmondta: a céggel szoros a kapcsolat, mivel az Axiál a CLAAS kizárólagos forgalmazója Magyarországon. A közös munka eredményei nagyon jók. Az Axiál Kft. nagyon jól ismeri a piaci és a fogyasztói igényeket egyaránt. Ezeket pedig képes mind termékekkel, mind a szerviztevékenységével magas fokon kiszolgálni.

A piaci részesedés nagyon magas: a kombájnok esetében az 50 százalékot is eléri, a szálastakarmány-betakarító gépek esetében pedig már az 50 százalékot is meghaladta, a bálázók piaci részaránya is jelentõs, Magyarországon ez jelenleg 30–40 százalék között mozog. A megtérülési ráta ugyancsak kedvezõ. Az Axiál szerviztevékenysége nagyszerû, a hálózat az egész országot lefedi, még a nem CLAAS termékekre is. Nem beszélve arról, hogy a cég az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb fejlõdést tudhatja maga mögött az európai régióban. „Ezek azok az okok és elõnyök, amiért Magyarországon kizárólag az Axiállal dolgozunk együtt” – emelte ki Volker Friederichs. A német szakember ugyanakkor jelenleg még a bolgár piacért is felelõs, de ez nemsokára változni fog – tette hozzá.A szakmai részletekrõl szólva elmondta: a cég minden gépét, ami forgalomba kerül, tesztelik. Az új gépek nagy részét Magyarországon próbálják ki. Magyarországon 1970-71 óta végeznek teszteket traktorokkal, kombájnokkal és bálázókkal egyaránt. Ám nemcsak tesztelnek hazánkban, hanem számos gyártmány is készül Magyarországon. Törökszentmiklóson mûködik a CLAAS leányvállalata, ahol fõleg vágóasztalokat, kaszákat, adapter részegységeket készítenek az anyavállalat számára. Mindemellett még számos vállalat van hazánkban, amely alkatrészt gyárt a CLAAS-nak. Például a XERION traktorokhoz Rába hidakat használnak, amik a CLAAS mérnökei szerint nagyszerûen mûködnek – összegezte a tapasztalatait a német szakember.

***

Volker Friederichs 1997 óta dolgozik a CLAAS-nál, és 2006 óta felelõs a magyarországi eladásokért. A szakember úgy fogalmazott: „mindig is a magyar piac érdekelt. Más országok piacán történõ eladásokkal szereztem tapasztalatokat. Így jutottam annak a tudásnak a bírtokába, hogy a magyarországi Axiál Kft. CLAAS importjáért legyek felelõs, és eddig úgy tûnik, hogy én voltam a legjobb választás.” Az országfelelõs szabadidejében szeret sportolni, futni és könyveket olvasni. S néha újságírók kérdéseire válaszolni…