MENÜ

Szarvasmarhák lábvégmegbetegedései, a védekezés lehetõségei a lábvégfürdetés III. rész

Oldalszám:
2014.03.18.

A lábvégmegbetegedések oktanát vizsgálva fertõzõ és nem fertõzõ eredetû tényezõket kell megkülönböztetni, és védekezni ellenük. A megbetegedések jelentkezése mellett nagy fontosságú a helyesen kivitelezett évi kétszeri csülökkörmözési munka. Az Agro Napló korábbi számaiban megbeszélésre került a körmözési munka jelentõsége. Rámutattam a gyakorlati munkavégzés során elõforduló problémákra, a fertõzõ eredetû megbetegedések megtárgyalása után azok megelõzõ lábvég-fürdetési lehetõségeit tekintsük át.


 

 

 

Több, különbözõ hatóanyagú lábfürdetõ szerrel lehet az állatok lábán a kórokozókat gyéríteni. A hatóanyagokat csoportosítva: vannak erõs redukáló hatású szervetlen és szerves fertõtlenítõ molekulák (pl.: rézszulfát, formaldehid, glutáraldehid). Vannak továbbá antibiotikus hatású molekulák, melyeket off label használunk, tehát nem a gyógyszer használati utasításában foglaltak szerint, (pl.: OTC Oxytetraciklin, lincomycin), valamint gyári kombinált hatóanyagú készítmények melyek több anyag keverékébõl állnak. A korábban említett redukáló szerek keverékei alapos klinikai kipróbálás eredményeképpen emulgeáló szerekkel, stabilizátor kiegészítéssel jól mûködnek a gyakorlatban.Minden spray-s/permetszerû kezelésnek legfontosabb elõnye, hogy levegõn marad a sebfelület, ellentétben a kötözéses eljárással, ahol pár nap alatt a kötés által fedett felületen levegõtlen körülmények állnak elõ és így kifejezetten rontják a gyógyulás esélyét. Nem beszélve a fürdetéskori kötszer-átnedvesedés hátrányos hatásáról.Amennyiben antibiotikumot (lincomycin, oxytetraciklin, clortetraciklin stb.) használunk, akkor a hatás nagyon gyorsan jelentkezik, gyógyulnak az állatok, csak sajnos nagyon gyakran gyorsan (2-3 hét múlva) vissza is esnek, ami azt is jelenti, hogy a hatás gyorsabb de rövidebb is. A sokszor használt antibiotikumok iránt a kórokozók rezisztensekké is válnak. Az antibiotikumok használatának több kedvezõtlen mellékhatása is van, úgymint a humán gyakorlatban használt hatóanyagok állategészségügyi felhasználása esetén a humán gyógyszerhatás elmaradás veszélye. Más jellegû hátrányként jelentkezik az árkérdés.

 


 

Mészhidrátos lábvégfürdetés

 


 

 


 

 

20 kg mészhidrátot 150 liter vízben, a lábfürdetõ medencében oldjunk fel. Majd ezen az oldaton jártassuk át az állatokat minden fejés után, de minimum napi 2-szer. A lábfürdetõ medence vízszintje lehetõleg legyen 10–15 cm. Folyamatosan használjuk ezt az oldatot 2 héten keresztül, és amikor letelt a 2 hét, akkor 3-4 napig a lábfürdetõ medencébe tegyünk

3-5%-os formalint, rézszulfátot vagy cink-szulfátot, esetleg más fertõtlenítõ anyagot. Ezután pihentethetjük az állatokat egy hétig és kezdhetjük újra az egész lábfürdetést a kétheti mészhidrátozással.

A pihenõ egy hét alatt fordítsunk gondot az istállóhigiéniára, ami azt jelenti jelen esetben, hogy a lehetõségeknek megfelelõen minden olyan területet kitisztítunk, majd kifertõtlenítünk az istállókban, ahol feldúsulhatnak a kórokozók. Almozás, legelõre való legalább napi jártatásszerû lehajtás, ahol lehetséges nagyon javasolható. A jól elvégzett kombinált mészhidrátos eljárás csak töredékébe kerül az antibiotikumos lábfürdetésnek.Az automatikus lábvégfürösztõ a hagyományos lábvégfürösztõknél elvégzendõ tisztítást, feltöltést és leeresztést integrálja magában. Ezen folyamatok automatizálása egyenletes, jó mûködést és a munkaerõ ráfordítás csökkentését teszi lehetõvé.

 


 A DeLaval AFB1000 két részbõl tevõdik össze, melyek kifejezetten egymáshoz lettek kifejlesztve. Az elsõ a vezérlés, mely a vezérlõegységbõl, vízszelepbõl és vegyszeradagoló szivattyúkból tevõdik össze. A másik rész a lábvégfürösztõ kád és a hozzátartozó kiegészítõk. A kád rozsdamentes acélból készül, ami a tisztítást nagyon megkönnyíti, valamint a környezettel szembeni ellenállást megnöveli. Állatbarát megoldást jelent a kád alján található gumimatrac, ami a csúszásmentességet biztosítja, ill. az, hogy a leeresztõ szelepet levegõ üzemelteti kizárva a lehetõségét, hogy az állat áramütést kapjon.Lábfürdetési gyakorlat a Dunántúlról, (Lajoskomárom, Szili József):

1. hét: 2–4% mészhidrát

2. hét: 64 g Lincomycin hatóanyag naponta hét napig

3. hét: 3-5% Formalin oldat

4. hét: 3-5% Rézgálic oldatIsmétlés, pihentetés nélkül fél éven át.

A DD szinte kikopott a teleprõl, nem lehetett látni aktív, friss elváltozásokat.

 


 

Összegzésként az fent ismertetett eljárások lényege, hogy az állatok lábvégeit kórokozó mentesen, de legalább is fertõzõ mikroorganizmus szegényen kell tartanunk. Jó higiénés környezettel valamint mesterséges fertõtlenítõ szerek használatával tudjuk ezt az állapotot létrehozni. A magas fertõzési gyakoriság folyamatos lábvégfürdetést kíván.Dr. Lehoczky János