MENÜ

A kukorica és a napraforgó tápanyagellátása

Oldalszám: 40
2014.03.20.

Közeledik a napraforgó és a kukorica vetésideje, és most is felmerül a kérdés, hogy milyen mûtrágyát adjunk a két növény alá? Vajon elegendõ lesz-e csak egy kevés nitrogént kijuttatni? Amellett, hogy a talaj tápanyag-szolgáltató képességének megõrzése szempontjából a komplex mûtrágyák mindenképpen elõnyt élveznek, tekintsük át a két növény sajátosságait!

 


 

A kukorica nagy tápanyagigényû növény, 8 t/ha terméshez átlagosan 180–200 kg nitrogént, 80–90 kg foszfort és 200–240 kg kálium hatóanyagot vesz fel a talajból hektáronként. A nitrogénellátásnak ki-emelkedõ szerepe van a címerhányástól a teljes érés végéig. Kedvezõ N-ellátás esetében a virágzás is hamarabb kezdõdik, a napi nitrogénfelvétel ilyenkor a legnagyobb. A nitrogén mellett azonban a másik két tápelem is fontos. Foszforból a kukorica a fejlõdés kezdetén és a virágzáskor igényel nagyobb mennyiséget. Elégtelen foszforellátás esetén a leveleken antociános elszínezõdés jelenik meg.

A kukoricatermesztésben a káliumtrágyázás is kiemelt jelentõségû, hiszen ez a tápelem döntõ szerepet játszik a növény vízgazdákodásának szabályozásában, így befolyásolja a szárazságtûrés mértékét is. A káliummal jól ellátott növények jobban viselik a vízhiányt, és más stressztényezõkkel szemben is ellenállóbbak.

Szántóföldi kísérleteinkben régóta vizsgáljuk a csak nitrogénnel, illetve a komplex mûtrágyákkal történõ trágyázás hatását. Szinte minden esetben azt találtuk, hogy a komplex mûtrágyák használatával legalább 1–1,5 t/ha terméstöbblet érhetõ el a kizárólagos nitrogéntrágyázáshoz viszonyítva. Ezt a tavalyi, dunapataji kísérletünk eredménye is alátámasztja (1. ábra).

 


 

 

A kísérletben LINZER NAC 27N, LINZER STAR (15/15/15+3S+Zn) és LINZER PRO (14/10/20+3S) mûtrágyáinkat használtuk. Eddigi tapasztalataink alapján a LINZER STAR és LINZER PRO termékeinket javasoljuk alaptrágyázásra, és a LINZER NAC 27N-t fejtrágyázásra. Ezek mellett kiegészítõ mikroelem-trágyázásra az általunk forgalmazott YaraVita Zinctrac, és YaraVita Zeatrel lombtrágyákat ajánljuk.A napraforgó a talaj szempontjából toleránsabb növények közé tartozik. Intenzív tápanyagfeltáró képességének köszönhetõen még olyan talajokon is képes felvenni a tápelemeket, ahol más növény már nehezen boldogulna. A napraforgónál is elsõsorban a három fõ tápelem a meghatározó. Itt sem célravezetõ a csak nitrogénnel történõ trágyázás, mivel a szükségesnél több nitrogén csökkenti a kaszat olajtartalmát, valamint növeli a gombás betegségekre való fogékonyságot. Fontos, hogy elegendõ foszfort és káliumot is adjunk a napraforgó alá. A foszfornak fontos szerepe van a zsírsavak, így az olajok szintézisében és szállításában. A magvakban található tartalék tápanyag, a fitin is foszforvegyület; ezért a foszfor hiánya negatívan hat a kaszatok kialakulására és teltségére. A kálium fokozza a szárazságtûrést és mérsékli a gombás és baktériumos betegségek kártételét. A komplex mûtrágyák kedvezõbb hatását a tavalyi szántóföldi kísérleteink is igazolták (2. ábra).

 


 A grafikonon látható, hogy a csak nitrogénnel történõ trágyázás eredménye mind a termésmennyiség, mind a minõség tekintetében elmaradt a komplex mûtrágya hatásától. Más helyen végzett kísérleteink során azt is tapasztaltuk, hogy a foszfor és a kálium hiányát még egy magasabb dózisú nitrogén-kijuttatás sem tudta „ellensúlyozni”. A napraforgó számára leginkább megfelelõ 1:1:1 tápanyagarány alapján LINZER STAR (15/15/15+3S+Zn) és LINZER PRO (14/10/20+3S) termékeinket javasoljuk alaptrágyának. Ezek a termékek akár közvetlenül vetéssel egy menetben is alkalmazhatóak, mivel hatóanyag-tartalmuk szinte teljes egészében vízoldható. Kiegészítõ lombtrágyázásra a YaraVita Bór és YaraVita Thiotrac termékeket javasoljuk. A bór virágzáskor kijuttatva segíti a kötõdést, a kén pedig növeli az olajtartalmat.

Az említett termékekkel kapcsolatban keresse értékesítõ kollégáinkat!

Vári Rita

Linzer Agro Trade Hungary Kft.

www.linzerware.com