MENÜ

Milliárdos károkat elõzhetünk meg!

Oldalszám: 22
2014.03.21.

Méltán lehetünk büszkék arra, hogy hazánkban világbajnok trófeák sokaságát lövik ki a vadászok a nagyvadas területeken. A nagy vadlétszámnak vannak azonban igen problémás árnyoldalai is, amelyek fõleg a mezõgazdasági termelõket sújtják. A 90-es évek föltulajdonosi szerkezete, valamint a táblaméretek megváltozása még tovább növelte a mindig is létezõ vadkártétel súlyosságát.

 

A szántóföldi növénytermelés és a vadgazdálkodás érdekei ritkán találkoznak, és egy vadkárt szenvedett ültetvény vagy más gazdasági növény (pl.: kukorica, napraforgó stb.) károsodásából adódó veszteség kompenzálása is nagyon nehézkes.

A vadkárok megelõzésére több próbálkozás született már, de a hatékonyságukról megoszlanak a vélemények.

Most egy olyan terméket ajánlunk figyelmébe, amelyet a vadakban igen gazdag Ausztriában már több éve sikeresen alkalmaznak a vadászok, a gazdálkodók, sõt az autópályákon közlekedõk legnagyobb megelégedésére.

 


 

A kártételrõlAz erdészeti és faiskolai csemetekertekben, kertészeti ültetvényekben mindig is nagy kártételt okozott a szarvas, õz és muflon. Különösen a téli idõszakban a fiatal hajtások és a kéreg lerágása a jellemzõ kártétel. Szántóföldi kultúrákban korai szakaszban a tenyészõcsúcs kiharapása, továbbá a teljes növény kitaposása okoz nagy termésveszteséget. A vegetáció vége felé kukoricában és napraforgóban szokott a legnagyobb terméskiesést okozni a vadak jelenléte.

A kártételek között egy közös elem van, a gazdasági kár minden esetben tetemes. Ismeretes, hogy ha a vad odaszokik egy területre, ott az egész tenyészidõben folyamatosan kárt okoz. A vadkártétel eltérõ, de egyes becslések szerint megyénként több milliárd forint értékû is lehet.

A Forester® EW vadriasztó permetezõ szer az õz, gímszarvas és muflon rágása elleni védekezésre alkalmazható készítmény erdészetben és gyümölcs kultúrákban. Szántóföldi kultúrákban való felhasználását várhatóan 2009 elsõ negyedévétõl engedélyezik! Az állati eredetû zsiradék hatóanyagot a természetben történt megfigyelések alapján fejlesztették ki, melynek használatával megvédhetõek a különbözõ kultúrák a nagyvadak rágásától. A készítmény az állatok számára kellemetlen szagával és színével váltja ki a riasztó hatást. A kezelés után a a permetlének be kell száradnia, a hatástartam – amely 2–3 hét – biztosítása érdekében. Ezért száraz idõben permetezzünk, ködös, esõs idõben nem szabad elvégezni a kezelést, mivel a növényt védõ, beszáradó permetréteg kialakulására ilyenkor nincs esély.

Felhasználás és dózisokErdészetben, lomblevelû és tûlevelû kultúrákban hígítás nélkül alkalmazzuk.

A fiatal telepítéseknél a precíz kijuttatás biztosítja a zavartalan növekedést a fa biológiai értékének megõrzése mellett.

A készítményt a védendõ területre egyenletes cseppekben kell kijuttatni az õsz végi–tél elejei fagymentes napokon, ill. a tavaszi–nyári kijuttatási idõszakban. Az alkalmazott dózis (10–20 liter/ha) a kultúrától és a növény fejlõdési stádiumától függ (pl. rügyes vesszõ, vagy leveles hajtás). A két kijuttatási idõszakban általában 1–1 kezelés javasolt.

Almástermésûekben kora tavasszal (rügy-pattanáskor) kell a kezelést elvégezni 20 l/ha dózisban, a terméket vagy hígítás nélkül, vagy a jobb fedettség biztosítása érdekében az 1:3 vagy az 1:5 arányú vizes hígításban kell kijuttatni a levelek megjelenése elõtt.

Szõlõben 10–15 l/ha dózisban juttatható ki termék a háromleveles hajtásállapottól a virágzás kezdetéig 1:3–1:5 arányú vizes hígításban. Ha a szõlõ fejlõdési stádiuma megengedi, a kezelést követõen 28–42 nap elteltével a permetezés megismételhetõ, amennyiben újra kártétel észlelhetõ.

Szántóföldi kultúrákban (kukorica, repce, napraforgó, szója stb.) 15 l/ha-os dózisban juttassuk ki a terméket 3–4 lombleveles állapottól. Az errõl szóló engedélyokirat kiterjesztés 2009. elsõ negyedévében várható! A készítménnyel végzett szegélykezelések (minimum 20 m szélességben) nagy táblák esetében gazdaságos megoldás lehet a nagyvadak rágási kárának csökkentésére. A 15 l/ha-os dózist ebben az esetben területegységre kell visszaszámolni.

 


 

Bakodi Gyula, Magyar KwizdaA Forester® EW

elõnyei az Ön számára:

• nincs élelmezési várakozási idõ,

• vegetációban 1–2 kezeléssel megoldható a védelem,

• egyszerû a kijuttatás,

• szegély- vagy sávkezeléssel csökkenthetõ a hektárköltség,

• nagyobb felületek kezelésekor hígítható, gazdaságos,

• állat- és környezetbarát technológia.