MENÜ

Elfogadták az élelmiszer etikai kódexet

Oldalszám: 41
2014.03.18.

Több hónapos tárgyalássorozat eredményeként az érintettek, azaz a termékpálya szereplõi – vagyis a termelõk, a feldolgozók és a kereskedõk képviselõi – a múlt hónapban elfogadták az Élelmiszer Etikai Kódexet.

 

 

Ez az önként vállalt kötelezettségeken alapuló normagyûjtemény hivatott biztosítani, hogy ez év közepétõl 80 százalékban magyar élelmiszer legyen a nagy élelmiszer-áruházláncok polcain.



Az etikai kódex célja az, hogy a magyar fogyasztókat egészséges, jó minõségû és megfelelõ mennyiségû magyar élelmiszerrel lehessen ellátni. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a külföldi árukat számûznék a szupermarketekbõl – ezt Gráf József földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter jelentette ki a dokumentum aláírásán az FVM-ben.



A kódexben foglalt alapelvek megalkotása a termelõk, a feldolgozók és a kereskedõk közös felelõsségvállalása arra, hogy az ágazati szereplõk a továbbiakban nem a konfrontációt, hanem az együttmûködést keresik egymással.