MENÜ

Ellenõrzött tejelõ szarvasmarha állományunk változása

Oldalszám: 82
2014.03.17.

Olvasóink számára is köztudott, nehéz helyzetben van ma a magyar tejtermelõ ágazat. Az utakon, határátkelõhelyeken gyakran találkozni üszõkkel, tehenekkel megrakott kamionokkal, amint éppen elhagyják az országot.

 


 

 

Ezek az állatok kapnak még egy esélyt a folytatásra, a vágóhidak felé tartó társaik már azt sem. Ismerve azonban a fogadó országokban túlélési esélyüket, nem biztos, hogy ez az esély „nagy örömmel” tölti el õket.Az „utazás” magyarázata mindig ugyanaz: nem éri meg, veszteséges a termelés. Való igaz, hogy visszaesett a tej és tejtermékek fogyasztása a világban. Ne feledjük azonban 2007. év végéig komoly tejhiány volt a nemzetközi piacon. Az ár a mostaninak, majd duplája volt.Túlleszünk a gazdasági válságon – talán nem is hosszú idõ ez – az emberek újra elkezdik fogyasztani a valódi tejtermékeket (a vegyészeti termékek helyett). Milyen forrásból fogjuk kielégíteni ezeket az igényeket? Olyan állatfajról beszélünk, aminek a generációs intervalluma – ha már megszületett – legjobb esetben is két év. Biztosan az állatok kivágása, eladása a helyes út?Az Agronapló szeretné feltárni egy cikksorozat keretében, hol tart ma ellenõrzött szarvasmarha állományunk? Milyen változásokon ment át az elmúlt években? Mit mutatnak a közgazdasági és biológiai viszonyokkal összefüggõ számok?

A táblázatokat és ábrákat Dr. Mészáros Gyula állította össze, és Õ vállalkozott az adatsorok mögött feltárható okok magyarázatára, értelmezésére is. Következõ lapszámainkban találhatják meg az írásokat.Hangulatkeltésnek, bevezetésnek szánjuk az alábbi táblázatot.