A bendõben lebomló és a védett (by-pass) fehérjék
A megnövekedett termelés tápanyagigényét többlet energia és fehérje bevitellel kell biztosítani. A kérõdzõk takarmányozásában bevált módszer a bendõ tevékenységének fokozása, vagyis a mikrobák fokozott lebomló fehérje és energia ellátása, de a túlzott mennyiségben adott lebomló fehérje anyagcserezavarokat okozhat.
A nagy termelésû állatok fehérjeigényét szójadara etetésével igyekszünk kielégíteni. A probléma az, hogy a bendõ mikrobái nagyon rossz hatásfokkal alakítják a szója fehérjéit mikrobafehérjévé. A gazdaságtalanul sok szójadara etetése helyett a szükséges fehérjemennyiség biztosítható, élettanilag kedvezõbb védett fehérjék etetésével.
Kétéves kutatást végzett a SoyPassal, SoyPlussal és AminoPlussal a Nebraskai Egyetem. A kétéves kutatási projekt a Nebraskai Egyetemen folyt a következõ folyamatokat vizsgálva: teljes nitrogénemészthetõség meghatározása by-pass fehérjébõl, SoyPass (2 minta), SoyPlus (2 minta) és AminoPlus (3 minta).
A SoyPass szignifikánsan magasabb szintet mutat védett fehérjébõl és metabolizálható fehérjébõl, mint a SoyPlus, AminoPlus. Egységnyi metabolizálható fehérjékbõl 249%-kal több található a SoyPassban, mint a SoyPlusban és 129%-kal több, mint AminoPlusban /megjelent Beef cattle report MP 73-A. Page 32-34 Nebraskai Egyetem jegyzésében/.
A SoyPass egy speciális gyártási eljárással készül, ami által egyedülálló minõséget biztosít a terméknek. Az eljárás során a természetes xilóz hozzákötõdik a fehérjék egy részéhez, ezáltal megvédve õket a bendõbeli emésztéstõl. A gyártás során folyamatos minõségi vizsgálatokkal bizonyosodunk meg arról, hogy a fehérjék kellõen védetté váltak a bendõemésztéssel szemben, viszont emészthetõek a vékonybélben.
15 éves fejlesztõmunka eredményeként kijelenthetjük, hogy az aminosavak emészthetõsége nem romlott a gyártási eljárás során. A SoyPass jelen pillanatban ár/érték arányban a leggazdaságosabb védett fehérje.
Abban az esetben amikor a szójadara normál napi adagját azonos mennyiségû SoyPassal váltottuk ki, jelentõsen javult a takarmányfelvétel és tejtermelés. Frissen ellett tehenek laktációjának elsõ 5 hónapjában végzett vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a SoyPass fogyasztása révén átlagosan 1,4 kg/egyed/nappal többet termeltek állataink a kontroll csoporthoz képest.
SoyPass – legtöbb tej a vásárló pénzéért
Minden prémium termék egy helyrõl teheneinek a Noack Magyarország Kft-tõl: védett fehérje, védett zsír, tejpor, bendõ puffer, savak, toxinbontó gyorstesztek (csíra, tisztaság, toxin).Tartosítás minden körülménye között kínálunk megoldást: www.silage.de Dr. Pieper BIO-SIL homofermentativ tejsavbakterium DLG, 1b, 1c, 4b, 4c 7500 l tej csak silóból, szenázsból.
A Kemira folyékony és por alakú savtermékeinek kizárólagos forgalmazója. Technikai partnerei a tartósításban:
• Hungapig Kft.
• Taurina-Kanizsa Kft.
• Karnoth Joris
Noack Magyarország Kft.
Budapest, Budaörsi u. 243.
Tel.: 246-6527
Fax: 246-6930
Takács Tamás 30/670-6797
Rektor Attila 30/330-6026
Kupai Ildikó 30/330-6016