MENÜ

Szántóföld

Szakfolyóirat > 2009/05 > Szántóföld búza Fungicid

A fungicid használat optimalizálása a búzában

Az optimalizálás nem elsõsorban a növényvédelmi kiadások minél nagyobb, még elviselhetõ csökkentését jelenti, hanem azt, hogy a beavatkozások a lehetõ legnagyobb hasznot hozzák. Gyakran kell azonban a két szempontot úgy egyeztetni, hogy a legfontosabb célokat még, ha kompromisszumokkal is, de el tudjuk érni.  

Szakfolyóirat > 2009/05 > Szántóföld Kukorica Tápanyag trágya

A kukorica tápanyag-ellátottságának ellenõrzése növényanalízissel

A kukorica szakszerû tápanyagellátása a talajvizsgálatok mellett nem nélkülözheti a tenyészidõ alatti növényanalízist. A diagnosztikai célú növényanalízis alkalmazásával ellenõrizni tudjuk a kukorica tápláltsági állapotát, a talaj tápanyag-szolgáltatását, a talajvizsgálati eredményeket, a trágyázás üzemi gyakorlatát. A kukorica tápláltsági állapotának ismerete tájékoztatásul szolgál a tenyészidõ alatti tápelem kiegészítéshez.

Szakfolyóirat > 2009/05 > Szántóföld repce Időjárás növényvédelem

Növényvédelmi helyzet és elõrejelzés

Az áprilisi gyors felmelegedés a növények robbanásszerû fejlõdését hozta, s az idõszakra jellemzõ kórokozók még kevésbé jelentek meg. A kártevõk viszont korán és tömegesen támadták meg növényeinket, a védekezések elkezdõdtek. A következõ idõszak változékonyabb idõjárást ígér, s ezzel együtt megkezdõdik a növényvédelmi „fõszezon”.