MENÜ

Gõgös Zoltán - újra igényelhetõ lesz a géptámogatás

Oldalszám: 10-11
2014.03.18.

Újra igénybe vehetik a géptámogatást a gazdálkodók – mondta az Agro Naplónak Gõgös Zoltán, a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Az államtitkár a géptámogatás újraindítását Gödöllõn, a Mezõgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közgyûlésén jelentette be.

A támogatási igényeket a gazdálkodók június 15. és július 15. között nyújthatják be. A feltételek a korábbi, mintegy másfél évvel ezelõtt lebonyolított hasonló támogatási konstrukció kiírásainak felelnek meg.Azaz 25 százalékos támogatás igényelhetõ a növénytermesztésben használt eszközök beszerzéséhez, míg 35 százalékos támogatást kaphatnak mindazok, akik az állattenyésztés kiszolgálásával összefüggõ berendezéseket, gépeket vásárolnak. A gazdálkodók az idén már megvásárolt gépeik után is igényelhetik a támogatást. Vagyis az idei tárgyévi, már megvalósított gépberuházás is elszámolható.

Gõgös Zoltán egyetlen fontos eltérésre hívta fel a figyelmet: a korábbi géptámogatási program végrehajtására a gazdálkodóknak két évük volt, most pedig az igénybe vett támogatással már október 1–31. között el kell számolniuk.Azaz a szaktárca szeretné, ha a gazdálkodók még ebben az évben hozzájutnának a támogatási pénzekhez. A támogatási forrás összege mintegy 30 milliárd forint. Ezzel az összeggel hozzávetõlegesen 90–100 milliárd forint összegû beruházás valósítható meg az államtitkár szerint. Az államtitkár utalt arra is, hogy a szaktárca nem ad iránymutatást arra nézve, hogy milyen eszközöket, berendezéseket, gépeket szereznek be a mostani támogatás segítségével a gazdálkodók. Vagyis: a gépkatalógusokban található valamennyi eszköz szóba jöhet, azaz az FVM nem korlátozza semmiben a gazdálkodók támogatott gépbeszerzését. Utalt ugyanakkor arra, hogy azért léteznek preferált eszközök a pontrendszerben, például az energiatakarékosságot segítõ vagy a korábbinál energiatakarékosabb berendezések. De az elõbbihez hasonló megítélés alá eshetnek a víztakarékosságot szolgáló gépek, berendezések is.Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a támogatott gépberuházások elsõ körében a gazdálkodók 37 milliárd forint igénybevett támogatással számoltak el. Emellett még az állattenyésztésben használt eszközök megvásárlásához is lehetett támogatást kérni, de az ebben az összesítésben nem szerepel – húzta alá Gõgös Zoltán.

A minisztériumi vezetõ mindehhez hozzátette: ezzel a támogatási lehetõséggel le is zárul Magyarországon a gépvásárlások támogatása. Ebben az uniós költségvetési ciklusban a jelenlegi programon kívül már nem hirdetnek újabb támogatási lehetõséget ezen a területen.