MENÜ

Segítség a gazdálkodóknak - közraktárt alapít az IKR Zrt.

Oldalszám: 10
2014.03.17.

Annak érdekében, hogy a gazdálkodók biztonságosabb anyagi körülmények között végezhessék munkájukat, közraktárt alapít az IKR Zrt. – jelentette be Szaxon J. Attila, a társaság vezérigazgatója a közelmúltban egy Pécs-Reménypusztán tartott szakmai rendezvényen.

 Az IKR mint nagy integrátor, azaz termelésszervezõ a saját tapasztalatai alapján arra jutott, hogy a termelési tevékenység finanszírozását nemcsak áruhitellel, hanem adott esetben készpénzkölcsönnel is segíteni szeretné. Ezzel kívánja a cég még biztonságosabbá tenni a társasághoz szorosan kötõdõ termelõk munkáját. Az IKR Zrt. által szervezett közraktár – amelyben több vállalkozás is részt vállal – várhatóan már az õszi betakarításkor is segítséget tud nyújtani a gazdáknak a finanszírozásban.

 


 

Az IKR vezérigazgatója szerint a magyar gazdálkodók terményeire szükség van nemcsak bel- hanem külföldön is, de általában a gazdák nem tudják mindig kivárni azt a pillanatot, amikor az általuk megtermelt árut a legjobb áron el lehet adni. Azért van szükség a közraktári konstrukcióra, hogy a gazdálkodók ne legyenek kiszolgáltatva a piaci viszonyoknak és az értékesítéssel megvárhassák a számukra legkedvezõbb alkalmat.Szaxon J. Attila úgy véli: az IKR közraktára biztonságos lesz – okulva a korábbi negatív tapasztalatokból –, ahol valóban megõrzik a termelõk áruját. Mindazok, akik az IKR-rel termeltetési kapcsolatban állnak, azok a társaság számára hitelképesnek minõsülnek, és kapnak kölcsönt erre az idõszakra. Amikor a termény a raktárban elhelyezhetõvé válik, az igény esetén a közraktárba kerül, és ezt követõen egy új hitelkonstrukció veszi kezdetét azonnal. Ez a terményre vonatkozó közraktári hitelezés. A termeltetésre adott hitellel a gazdálkodó elszámol a bankkal, és ezt követõen megkezdõdik a terményfedezetû közraktározási hitelezés. Ez a tervek szerint 9–12 hónapig tarthat. Ez idõ alatt a termény biztonsággal és jó áron értékesíthetõ. Így mindenki nyugodt lehet a pénze felõl, a bank, az integrátor és a termelõ is.Képgaléria: www.agonaplo.hu/kepgaleria/53

Hanganyag: www.agronaplo.hu/hanganyagok/107