MENÜ

Ahol az innováció születik...

Oldalszám: 18
2014.03.17.

Látogatóban a BASF központban

 

 

A BASF a világ egyik legnagyobb vegyipari gyártócége, termékeinek köre a vegyszerektõl, mûanyagoktól a speciális adalékanyagokon és mezõgazdasági termékeken át a nyersolajig és a földgázig terjed. Világ-szerte 97 ezer alkalmazottat foglalkoztat, 2008-es forgalma 62 milliárd euró volt.

 


 Magyarországon 3 leányvállalata mûkö-dik 137 alkalmazottal. A BASF Hungária Kft. Agrodivíziója rendszeresen bemutatja partnereinek az anyavállalat tevékenységét, az idén áprilisban egy csoport növényvédõ szakemberek utazott Ludwigshafenbe, a cég központjába és a limburghafi kísérleti telepre.– Az út tapasztalatairól Kondorosi Tamás Békés megyei szakembert kérdeztük.

– Nagyon körültekintõ, minden apróságra figyelõ házigazda volt a BASF, és az Agrodivízió velünk utazó vezetõje, Rácz Róbert. Idegenvezetõnk a buszút során elénk tárta a német gazdaság újjáépülésének menetét, valamint az útunk során érintett környék természeti és történelmi nevezetességeit. Felkészültségével lenyûgözött bennünket. Rácz Róbert pedig minden szakmai kérdésünkre válaszolt, és ismertette a világpiaci változásokat és a fejlõdõ országok mezõgazdaságának helyzetét. Elmondta azt is, hogy a magyar mezõgazdasági termékek biztonsága messze meghaladja a világátlagot. Nálunk az élelmiszerbiztonság valóban azt jelenti, hogy a növényvédõ szereket körültekintõen használják a gazdálkodók, nincs határérték fölötti szermaradék a terményekben.

 


 – Mit láttak a BASF ludwigshafeni központjában? – Ez a világ legnagyobb összefüggõ vegyi üzeme, hatalmas területet behálózó vezetékekkel, saját kikötõvel és energiaforrással. Szigorú biztonságtechnikai intézkedések szolgálják a környezet védelmét magában az üzemben is, de az elõállított termékek is egyre környezetkímélõbbek. Lenyûgözõ volt az az informatikai háttér, ami a fejlesztések hátteréül szolgál. Ha jól emlékszem, 160 ezer molekulából egyet tudnak felhasználni, és zömmel teljesen automatikusan folyik a fejlesztés. Számítógéppel tervezik meg a molekulákat, és automatikus kísérleti laboratóriumban tesztelik. Ember csak a fennmaradó néhány ígéretes vegyülettel foglalkozik.

 


 – Milyen kísérleteket láttak a biológiai laboratóriumban?

– Limburgerhofban is teljesen automatizált a kísérleti tér, ahol növényekkel foglalkoznak. Elsõsorban genetikai kutatásokról kaptunk képet.

Gyakorlatilag az összes fontosabb kertészeti és szántóföldi kultúrákkal foglalkoznak, a fejlesztési irány pedig a jobb beltartalom, ami lehet magasabb vitamin-, olaj- vagy fehérjetartalom, illetve valamilyen ipari feldolgozásra való jobb alkalmasság. Próbálnak a környezeti hatásoknak ellenállóbb növényeket is létrehozni.

 


 – Mióta áll kapcsolatban a céggel, és mi a véleménye a BASF technológiákról? – Szakmai munkába állásom óta alapozok a BASF technológiára, mert megbízható és jó az ár-érték aránya. Manapság nem lehet tévedni a növényvédelemben, egyetlen technológiai hiba az egész kultúra gazdaságosságát veszélyeztetheti. Én egy 1200 hektáros gazdaság növényvédelméért felelek, és további 800 hektáron adok szaktanácsot.A klasszikus szántóföldi növények mellett csemegekukoricát és zöldborsót is termesztünk. Fontosnak tartom a biztonság mellett a szerek lebomlási tulajdonságait, az utóhatásait az emberre és a környezetre. Nagyüzemben a pontos kiadagolás is lényeges szempont, hogy jól ki lehessen mosni a készítményeket a csomagolóanyagból, illetve sajnos az is fontos, hogy ne lehessen könnyen elemelni a növényvédõ szert. A vivõanyagok pedig sokkal tudják javítani a hatékonyságot, továbbá a keverhetõségre is figyelni kell. Ezeknek a szempontoknak jól megfelelnek a BASF készítményei.

 

Basf Hungária Kft. Agrodivízió

www.agro.basf.hu

06-1/250-97-10