MENÜ

Kritikus helyzetben a tejágazat

Oldalszám: 78
2014.03.14.

Krízisidõszakot él át a tejágazat az unió tejpiaci reformja valamint a tej iránti kereslet csökkenése és az emiatt bekövetkezett jelentõs mértékû áresés miatt.

 

Az ágazatban tevékenykedõ gazdálkodók annyira el vannak keseredve helyzetük romlása miatt – tavaly év elején ugyanis még mintegy 100 forintot kaptak a tej literéért, jelenleg viszont már 60 forintot sem adnak a felvásárlók egy liter tejért – hogy június 22-én össz-európai tüntetést szerveztek Luxemburgban. A tiltakozással helyzetük javítására szerették volna felhívni az unió illetékeseinek figyelmét. A luxemburgi tüntetéssel egy idõben Budapesten is demonstrációt tartottak a magyar tejes gazdák. Követeléseik megegyeztek a luxemburgi tüntetésen hangoztatott követelésekkel.

Luxemburgban mintegy 40 fõ képviselte a magyar tejtermelõket a 27 uniós tagállamból érkezett tejtermelõk tiltakozásán. Magyarországon jelenleg évente egy ember mintegy 170-180 liter tejet fogyaszt. A tej átlagos önköltsége 70 forint körül mozog literenként, a felvásárlási árak ugyanakkor a 60 forintot sem érik el. Magyarországon a tejfogyasztás 35 százalékát az import adja, ami 600-700 millió liter tejet jelent évente. Az országból viszont csak mintegy 400 millió liter tej kerül külföldre. A szakértõk szerint a magyar tejágazatnak alapvetõ érdeke, hogy a hazai fogyasztók magyar tejet igyanak. Itthon ugyanis megtermelhetõ az ország tejszükséglete. A szakemberek ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is, hogy a választékbõvítésre is szükség van Magyarországon.