MENÜ

Güttler gazdaságos tarlóhántási technológia

Oldalszám: 50
2014.03.17.

A betakarítás és a tarlóhántás idején újra elõtérbe kerülnek a tárcsás boronák. Ma már többféle technológia áll a gazdálkodók részére, és nehéz eligazodni köztük, hogy melyik mennyire megfelelõ a tarlóhántásra, szántáselmunkálásra vagy magágykészítésre.

 

Bár állnak érvek és ellenérvek is a tárcsák használata mellett, egy azonban biztos, hogy hatalmas tradicionális erõvel bír ez a gép. A tárcsás borona munkája nagyon jól ismert, a munka eredménye általában elõre megmondható. A tárcsák a nagy területteljesítmény miatt is közkedveltek a gazdálkodók körében.

Egy dolgot azonban figyelembe kell venni! Nem mindegy, hogy a tarlóhántás mekkora költségeket vonz, ugyanakkor elhagyni sem lehet, hiszen a tarlóhántás célja, hogy a kapilláris erek megszakításával megelõzzük a talaj kiszáradását. Ha a tarlóhántást valamilyen hengerezés követi, akkor a nedvesség megõrzésérõl máris gondoskodtunk. Gazdaságosabbá tehetõ a mûvelet, ha tarlóhántást és a lezárást egy menetben végezzük.

Térjünk vissza a tárcsás tarlóhántáshoz! A Güttler Kft. által forgalmazott EVERS tárcsás borona 510 mm átmérõjû tárcsalapjai maximálisan 16-17 cm mély mûvelést tesznek lehetõvé, illetve a kisebb átmérõ miatt a tárcsalevelek fordulatszáma nagyobb, mint a hagyományos tárcsáknál. A tárcsalevelek egyenként csapágyazottak, közöttük semmilyen összekötõ tengely nincs, ami gyakran az eltömõdést okozza.

Az összes tárcsalevél két párhuzamos sorban van elhelyezve. Ezzel azt érjük el, hogy a szármaradvány talajba keverése hatékonyabb és a tárcsalapok a beragadásra sem érzékenyek.

A keverés és a mûvelet mélysége közti összhangot egy egyszerû állító mechanizmussal tudjuk beállítani. Ezzel a lehetõséggel a legkritikusabb helyen tudunk beavatkozni ott, ahol a tárcsalevelek a talajba hatolnak. Az EVERS tárcsás borona esetében a talajbahatolás ezen szögét tudjuk úgy beállítani, hogy a tárcsa minél mélyebben járjon a talajban, vagy a keverõ hatása legyen erélyesebb, és mindez plusz vonóerõ­igény nélkül. Az EVERS tárcsával pótsúlyok nélkül is jó eredménnyel végezhetõ a tarlóhántás és a szármaradvány talajba keverése. A gép nem csak a kalászos tarlók hántására jó, hanem kukorica és napraforgó utáni tarlóhántásra és õszi magágykészítésre is.

Az EVERS tárcsás borona így egy igen sokoldalú, többféle mûveletre is használható gép.Páska Norbert, agrármérnök-tanárHa további kérdése van, vagy kipróbálná gépeinket, akkor keresse kollégánkat,

Vörös Endrét a 30/236-9503 telefonszámon!