MENÜ

Kedves repcetermesztõ!

Oldalszám: 24
2014.03.17.

Miközben mindenki az esõt várja, és azt igyekszik kalkulálgatni, mekkora terméskiesést okoz a szárazság, talán nem haszontalan egy kicsit elõretekinteni, és elgondolkozni a nyár végén esedékes õszi káposztarepce vetésekrõl.

 A következõ szezonról a termelõk általában az elõzõ évi eredmények, tapasztalatok alapján döntenek, a repcetermesztési kedvet azonban két további dolog is befolyásolja. A vetések idõszakában jellemzõ idõjárás – lehet optimális magágyat készíteni, vagy sem –, valamint a termésért realizálható ár. Ami az ár elõrejelzéseket illeti, azokból ma még nem érzékelhetõ, hogy a hosszan tartó tavaszi szárazság és az ukrán repcéket jelentõs területen sújtó áprilisi fagykárok hatására elindulna a repceár felfelé. Még akkor sem, ha a kézzel tapintható aszály a középkelet­európai régióban több, mint egymillió hektár repcét érint. A kondíciók javulásában bízva abban reménykedünk, hogy a gazdálkodók a repcét az elõzõ évekhez hasonló lelkesedéssel fogják termeszteni, annál is inkább, mert idén kezdjük a negyedik repceszezont Magyarországon és szokásunkhoz híven, ismét kínálunk Pioneer® újdonságokat.A 2009-es repcevetési szezonra a Pioneer 3 MAXIMUS® és 5 hagyományos hibridet ajánl a magyar termelõk számára. Ebbõl csak a 3 MAXIMUS® féltörpe hibridet (PR45D01, PR45D03, PR45D04) már több mint negyedmillió hektáron termesztik Kelet-Európában! Ezek, a repcepiacon egyedülálló féltörpe hibridek olyan jelentõs elõnyöket kínálnak a gazdálkodóknak, hogy további gyors térnyerésükre számítunk az elkövetkezõ években. Az elõnyök elsõsorban az eltérõ növényfelépítésbõl és alacsonyabb növénymagasságból adódnak. Termesztésük esetén kevesebb taposási kárral, egyenletes éréssel, gyorsabb és olcsóbb betakarítással számolhat a termelõ, továbbá a hagyományos hibridekkel ellentétben itt nem kell megdõlésbõl adódó veszteséggel kalkulálni.

 


 A MAXIMUS® féltörpe termékeknél az új hibridünk a PR45D04. Az intenzív nemesítõi munkának köszönhetõen túlmutat elõdjeinél, kiváló termõképességgel rendelkezik és a legmagasabb olajtartalmat tudja produkálni. A középkorai csoportba tartozik. Az elmúlt évben kiváló eredményekkel került betakarításra a PR45D03, a középérésû csoport magas termõképességû hibridje. Az elsõnek bevezetett féltörpe hibrid a PR45D01, mely a mai napig nagy népszerûségnek örvend, a D04-hez hasonlóan középkorai az érésideje.

A MAXIMUS® hibridek gyors térnyerésének egyik magyarázata a nagy termõképességük mellett a már említett rendkívüli állóképességük. A betakarítás elõtt álló repcék esetében ez nagyon fontos tulajdonság, hiszen egy viharos idõjárás óriási veszteségeket okozhat.

A jó állóképesség mellett azonban számos további elõnyös tulajdonsággal rendelkeznek, melyeknek köszönhetõen nagyobb jövedelem, több nyereség érhetõ el termesztésükkel. A MAXIMUS® repcék különbözõ fenológiai stádiumaiban megmutatkozó fontosabb elõnyeit foglaltuk össze a következõ oldalon.Mivel a repce vetésterületbõl jelentõs a hagyományos (magas) hibridek részaránya is, nemesítõi erõfeszítéseink itt is hasonlóak, mint a féltörpe termékkör esetében. A sikertörténet 2006-ban kezdõdött, azóta 6 hagyományos repcehibridünket termesztik jelentõs területen a kelet-európai régióban. Magyarországon is jól ismert hibridek már a PR46W09, PR46W10, PR46W14 és a PR46W31, az idei év újdonsága a PR46W20 lesz. A PR46W20 kimagasló termõképessége mellett a legmagasabb olajtartalom jellemzi. A hagyományos repcehibridek között kiemelkedik állóképessége is, ezért feltétlen javasoljuk a vetéstervbe illesztését.

2009-tõl kezdve a Pioneer nem értékesít fajtákat. Meggyõzõdésünk, hogy a hibridek nemesítése terén több lehetõség és elõny kínálkozik a termékfejlesztésben, olyan hozzáadott értékek létrehozásában, mint például a terméspotenciál, agronómiai tulajdonságok, vagy a végtermék minõsége. Valljuk, hogy kizárólag hibridek nemesítésére törekedve, a termesztési igényeknek leginkább megfelelõ repcéket tudunk kínálni a gazdálkodók számára.

A Pioneer közel húsz éves intenzív repcenemesítõi munkája, az innovatív kutatói tevékenység már jól észrevehetõ a gazdálkodók számára is a köztermesztésben. Vállalatunk ma már a repcenemesítésben a legjobbak közé tartozik, piaci részarányunk meghatározó a térségben, így Magyarországon is. Legyen Ön is részese a sikernek, válasszon Pioneer õszi káposztarepce hibridet!

 

 


 

 

Fábián László

termékmenedzserdr. Piukovics László

olajnövények termékmenedzsere