MENÜ

KWS repcék termesztése Baranyában

Oldalszám: 26
2014.03.17.

Az õszi káposztarepce területe jelentõsen megnõtt az utóbbi években, így a negyedik legnagyobb vetésterületû növényünkké vált. Hektáronkénti termésátlaga jelentõsen emelkedett, tavaly mintegy 622 ezer tonna repce termett Magyarországon.A 2008. év különösen kedvezett a repcetermésnek, a legmagasabb termésátlag megyei szinten Baranyában született: 3,3 t/ha volt. Nem egyedi eset, megyénk az elmúlt években is kiemelkedõen szerepelt országos szinten. Az idei év a repce termesztésében teljesen más képet mutat, mint a tavalyi.

A termésbecslések jóval visszafogottabb eredményeket vetítenek elõ, ami nem meglepõ, hiszen utoljára két esztendeje, azt megelõzõen pedig 2003-ban indult ilyen szárazon az agrárév, mint idén. Ilyen körülmények között komoly kihívást jelent a repce termesztése, amelyrõl pár gondolatot két sikeres baranyai gazdaságtól láthat a tisztelt Olvasó, ezen keresztül kissé megismerve a KWS repcéit és a két cég termesztéstechnológiáját.Uzonyi András, Bóly Zrt. – Kislippó18 600 ha a szántóterületünk, ebbõl a repce az idei évben 1 300 ha. A késõbbiekben is ez a közel 1 500 ha lehet az, amennyin a repceterület beállhat esetünkben.

Az utóbbi években cégünknél folyamatosan növekedett a repce részaránya. Amióta repcét termesztünk, folyamatosan van KWS fajtánk, sõt rendszeresen vetõmagot is állítunk elõ a KWS Magyarország Kft. számára. Így elmondhatjuk, hogy mióta visszakerült a repce vetésszerkezetünkbe, azóta mindig volt szaporításunk is.A Triangle stabilitása, robosztussága, jó szárszilárdsága miatt kedvelt repcénk évek óta. Az intenzív technológiát meghálálja, melyet 2007-ben 4,8 t/ha eredménnyel ért el egy 60 ha-os táblán. 2008-ban egy jelentõsen gyengébb területen is nagyon stabilan szerepelt, 270 ha-on 4,1 t/ha átlagot produkált. Üzemi területen és a vetõmag-elõállítás tábláján is impozánsan mutat.

A Rodeo kapcsán is nagyon pozitívak a tapasztalataink, a 2007-es évben 25 ha elõállításban 5,1 t/ha átlagtermést takarítottunk be. Az idei évben a kísérleti eredmények kapcsán a KWS Tassilo nevû új hibridje is kipróbálásra kerül nálunk.Szeptember elején (elsõ dekádjában) vetünk, a mi éghajlati viszonyaink között ez eredményezi az optimális fejlettséget a tél beállta elõtt. Szinte teljes területen hibridekkel dolgozunk. Õsszel gyomirtunk, az aktuális gyomviszonyok figyelembevételével az esetek 90%-ában, tavasszal csupán akkor, ha az õszi csapadék elmarad. Az õszi regulátoros kezelés a télállóság növelését, a tavaszi az elágazódások képzõdését segíti, a virágzás eleji kezeléssel együttesen a három alkalommal elvégzett védelem egészséges növényállományt eredményez a kórokozóknak kedvezõ idõjárás esetén is. A mûtrágyázás õsszel 8-21-21 komplex-el 300 kg/ha formájában történik, egy kisebb adag N-el járulunk hozzá a repce optimális megindulásához. Az áttelelés után már nagyon korán 300 kg/ha MAS, virágzás elõtt pedig idén 150 kg/ha ammónium-nitrát került kijuttatásra. A rovarkártevõk ellen azok megjelenésének függvényében védekezünk, és mindegyik kezelésbe kerül bór, kén továbbá magnézium (utóbbi kettõ keserûsó formájában).A repce termesztéséhez különösen az elõállítás eredményességéhez a magas szakmai színvonal, a kellõ körültekintéssel kiválasztott hibrid és a kedvezõ környezet együttese szükségeltetik. Nagyon fontos, hogy az egyes fejlõdési stádiumokat rendszeresen kövessük, idõben és okszerûen történjék a védekezés.

Szemelyácz Szabolcs, Agro-Lõrinc Kft. – Szentlõrinc3 700 ha szántóterületen gazdálkodunk, ebbõl idén 480 ha a repce. Nagyon régóta szerepel a vetésszerkezetben, területe folyamatosan növekedett (2006. 200 ha, 2007. 400 ha), mostanra érte el nálunk az elméleti maximumát az 500 ha magasságában. Ekkora terület mellé egy nagyon komoly kísérleti sor is társul az idei évben, 125 parcella vár a megmérettetésre. Az ottani teljesítmények alapján kerülhetnek be a repcék az üzemi területeinkre.A Rodeo 2005. óta szerepel nálunk kísérletekben, és egy 7., egy 1. és egy 5. helyezéssel hívta fel magára a figyelmet. Nem is kellett soha csalódnom benne: tavaly 97 ha átlagában 15%-os jégkár mellett 4,3 t/ha lett a termésünk. A jégkárral együtt 20 kg-mal haladtuk meg az 5 t/ha termést.

Kísérleteinkben figyeltem fel a cég másik fajtarepcéjére a Remy-re, amely szintén kimagaslóan teljesített és egy harmadik KWS repcét is sikerült megismernem: az idén nálunk történik a Milena nevû fajta elõállítása is.

A vetés rendszerint augusztus közepére-végére esik, így elegendõ idõ áll a repce rendelkezésére, hogy a gyökérzete megerõsödjön. Gyökérnövekedést serkentõ szerrel is kezeljük, így biztosan indul. Nálunk a repcék nagyon erõsen telelnek. Elõveteménye általában búza vagy árpa. A hibridek felé tolódott el a részarány, a terület 75%-án azokat vetjük, a fennmaradó területen szerepel a Rodeo stabilitása és kimagasló eredményei miatt.Preemergensen gyomirtunk – ha szükséges tavasszal posztemergensen is –, hogy a repce fejlõdése a kezdetektõl zavartalan legyen. A károsítók elleni védekezés alapja a rendszeres napi megfigyelés õsszel és tavasszal egyaránt. Az áttelelés után korán mûtrágyázunk 200 kg/ha DASA formájában, hogy a kén a növény számára idõben elérhetõ legyen. A második kezelés 400 kg/ha MAS formájában történik. Õsszel a bór egy féldózisú kezelés formájában javítja a télállóságot, idén elõször próbálkoztunk ezzel, nagyon jól vizsgázott. Tavasszal pedig a teljes dózisú bóros kezelést kapta meg az elsõ rovarölõs kezeléssel egy menetben. A rovarok elleni védelem a repcetermesztés legsarkalatosabb pontja fõleg tavasszal, ez különösen nagy figyelmet igényel. A gombabetegségek elleni védelem egy újabb eleme a technológiának, itt nagyon jól vizsgázott és szép egészséges állományt eredményezett a tavalyi csapadékosabb évben is. Három alkalmat jelent ez esetünkben, az õszi és tavaszi regulátor mellett a virágzás kezdetén is kap egy gombaölõ szeres kezelést.A repce kedvelt növényünk, mert nagyon jó elõveteménye a búzának, kitûnõ a talajszerkezetre gyakorolt hatása, egy korai és biztos árbevétel. Nagyon jók a termesztéséhez az adottságaink, megkapja nálunk mindazt, amit kell kezelésekben és odafigyelésben is!Mocskonyi Róbert

területi képviselõ, Baranya megye

Tel.: 20/801-1300Pletzer Imre

regionális értékesítési vezetõ