MENÜ

Szántóföld

Szakfolyóirat > 2009/07 > Szántóföld repce vetőmag Napraforgó

A repce ára a nemzetközi piacok mozgásának szövevényében alakul ki

A globális agrárpiacok fejlõdése a 2007 és 2009 közötti idõszakban leginkább egy hullámvasút pályájához hasonlítható. Miután 2008 tavaszára a növényi olajok, olajos magok és származékai világpiaci ára történelmi csúcsokra emelkedett, a betakarítás idõszakától egy rendkívül erõteljes árkorrekció indult meg, melynek következtében a fontos mezõgazdasági alapanyagok árai az év végéig több, mint 50%-kal, részben 60–70%-kal is lecsökkentek.  

Szakfolyóirat > 2009/07 > Szántóföld antibiotikum görögszéna antimikrobiális

Görögszéna antimikrobiális hatásának vizsgálata

Napjainkban intenzív kutatásokat folytatnak olyan természetes (növényi) hatóanyagok feltárására, amelyekkel kiválthatók az utóbbi évtizedekben nagy mennyiségben elõállított és felhasznált szintetikus antibiotikumok. Ma már közismert, tudományosan bizonyított tény, hogy a szintetikus antibiotikumok a táplálékláncba belekerülve, a szervezetben számos egészségügyi kockázatot jelentenek.  

Szakfolyóirat > 2009/07 > Szántóföld vetőmag fajta Termelő

Jelentõs változás a fajtaoltalmi jogok érvényesítésében (2009. évi XXVII. törvény)

A köztársasági elnök 2009. május 6-án aláírta az egyes iparjogi törvények módosításáról szóló törvénycsomagot. A módosítás rendezi a növényfajta-oltalomból eredõ díjigény kérdését saját vetõmag felhasználáskor, hiszen jogdíjfizetés ellenében lehetõvé teszi a gazdálkodók számára az utántermesztett vetõmag jogszerû felhasználását.

Szakfolyóirat > 2009/07 > Szántóföld hibrid Napraforgó Időjárás

Növényvédelmi helyzet és elõrejelzés

Szerencsére változott idõjárásunk május végén, azóta a legtöbb helyen hullott csapadék, csökkentette az aszály okozta károkat. A júniusi esõs idõszak jellemzõje volt a heves zivatarok kialakulása, ilyen helyeken nagy mennyiségû esõ hullott viszonylag rövid idõ alatt. Sajnos a zivatarokat több helyen súlyos károkat okozó jégesõ kísérte.