MENÜ

Együttmûködés a jövõ szakembereiért - csúcstechnikával

Oldalszám: 66
2014.03.17.

A Szent István Egyetem Mezõgazdaság- és Környezettudományi Kara és az IKR Zrt. közötti kiváló együttmûködés legújabb példája a közelmúltban üzembe helyezett Irrifrance csévélõdobos öntözõberendezés. A gödöllõ-szárítópusztai Növénytermesztési és Biomassza-hasznosítási Bemutató Központban mûködõ francia, élvonalbeli gyár terméke segíti a hallgatók mûszaki ismeretei színvonalának emelkedését.

 

 

 

 Dr. Gyuricza Csaba egyetemi docens, a bemutatóközpont vezetõje köszöntõjében elmondta, hogy mintegy egy évvel korábban kezdtek együtt gondolkodni Szaxon J. Attilával, az IKR Zrt. vezérigazgatójával arról, miként lehetne egy csévélõdobos öntözõberendezést a tangazdaságban elhelyezni úgy, hogy a közös érdekeltséget megtalálják.A megszületett megállapodás szerint az IKR tartós próbára helyezi a gépet, az egyetem pedig lehetõséget biztosít a részvénytársaság számára a intézmény rendezvényein való megjelenésre valamint a géppel végzett öntözési kísérletek publikálásában való megemlítésére. Dr. Gyuricza Csaba szólt arról, hogy az öntözéses növénytermesztésre az elkövetkezõ idõszakban nagyobb hangsúlyt helyeznek a karon mind az oktatásban, mind pedig a tangazdaságban. Kiemelte a technológiai elemek fontos szerepét a növénytermesztésben – hangsúlyozva, hogy a szántóföldi vízgazdálkodásban élni kell azokat a lehetõségeket, amelyek ma sok szempontból kihasználatlanok. A tangazdaságban lehetõségeik szerint összekapcsolják az oktatást és a kutatást – amint az egyetemi és a vállalkozói szférát is –, hogy intenzívebben kihasználják az IKR Zrt-vel való együttmûködésben rejlõ lehetõségeket.Szaxon J. Attila elmondta, hogy cégük sok gépész végzettségû munkatársat alkalmaz, és a jövõben is elméletileg jól felkészült, nyelvtudással rendelkezõ és gyakorlati tudással bíró kollégákat várnak. Ezért örömmel vesznek részt minden olyan lehetõség kiaknázásában, amellyel a gyakorlati oktatást tudják segíteni.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy hazánk ugyan nagyon jó agráradottságokkal rendelkezõ ország, de amint ez az év is bebizonyította, az öntözés rendkívül fontos. Ezt pedig hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni azokban az esztendõkben, amikor a csapadékeloszlás elegendõ és kiegyenlített. Márpedig az öntözésre óriási szükség van mert kockázat csökkentõ tényezõ.Dr. Csányi Sándor dékán szólt arról, hogy a gödöllõi képzésnek hagyományosan a hazai oktatás élvonalában kell lennie. Ám azok a technikai és gyakorlati lehetõségek, amelyek elméleti és gyakorlati szempontból is képzett szakemberek kibocsátását teszik lehetõvé, saját forrásokból nem oldhatók meg. Ezért nagy lehetõség a számukra minden területen a termelõüzemekkel, szolgáltató vállalatokkal élõ-mûködõ kapcsolat. Amit ma oktatnak, az meghatározza a most végzõ szakemberek számára a pályájukon két-három évtizedes gondolkodásmódjukat.

A klímaváltozás/változékonyságnak köszönhetõen hazánk idõvel mediterrán éghajlatú ország lehet. A most végzõ hallgatóknak azt kell tehát megtanulniuk, hogy az eddig tapasztalokhoz képes szárazabb országban, speciális éghajlati körülmények között hogyan kell gazdálkodni. Ehhez az öntözéses gazdálkodás a vízhasznosítás területén, a ma legjobb technológiájának ismerete elengedhetetlenül fontos. Nagy öröm a Mezõgazdaság- és Környezettudományi Kar számára, hogy ilyen együttmûködéseket támogathatnak és a jövõ generációját ilyen módon készíthetik fel.

Megköszönve az IKR felkínálta lehetõséget a dékán Szaxon J. Attilával közösen átvágta a nemzeti színû szalagot.Az ünnepélyes perceket követõen Schober Gyula, az IKR termékmenedzsere mûködés közben mutatta be az Irrifrance Optima 1020-as csévélõdobos öntözõberendezést.

Ez a berendezés kétoldali vízbetáplálási lehetõséget biztosít a gazdálkodók számára. Maga a rendszer két szelep vezérelte turbina hajtású és mindenféle pótlólagos energia igénybevétele nélkül üzemeltethetõ. Amint a nyomás megérkezik az elõre beállított behúzási sebességnek megfelelõen, a turbina elkezdi mûködését. A két szelep a behúzási sebességet úgy szabályozza, hogy: az egyik a turbinába áramló , a másik pedig közvetlenül a polietilén csõbe jutó vízmennyiséget szabályozza, (amely végül a vízágyúnáltávozik). A szelep nyitottságát egy teljesen egyszerûen kezelhetõ (magyar nyelvû) elektronika vezérli. Mindössze a kijuttatandó víz mennyiségét kell megadnunk, ennek megfelelõen a gép saját maga kalibrálja a behúzási sebesség mértékét. Ahogy a mûszer érzékeli a bejövõ nyomást, máris megindul a behúzás – az elõre beállított érték szerint, azonnal megkezdõdik a mûködés.Mindamellett, hogy az elektronika leegyszerûsíti az üzemeltetést, az automatikus szórókocsi emelés is nagy elõny. A behúzás végeztével szállítási állapotba került szórókocsi a merevítõ keret közvetítésével emelkedik meg, – amivel megkönnyíti a munkavégzést, hiszen csak át kell fordítani a másik irányba (a dob 360 fokban forgatható). Így egy hidránsból két irányba is lehet öntözni.

A középkategóriás berendezés átlagos teljesítménye 3,2 hektár. A víz precíz kijuttatását a csapadékelosztást biztosító Irricontrol teszi lehetõvé, beállítástól függõen 7–65 mm mennyiségben szabályozhatóan.– Keresztes –