MENÜ

Fajtabemutatók hava: martonvásári kalászos fajtabemutatók 2009

Oldalszám: 14
2014.03.17.

Az elmúlt évekhez hasonlóan május utolsó hetétõl az országban folyamatosan egymást követték a repce és kalászos fajta- és különféle növényvédelmi-bemutatók. Akadtak olyan napok, amikor 6-8 különbözõ, szántóföldi bemutatóval összekötött rendezvény is megnyitotta kapuját egy-egy régióiban az érdeklõdõk számára.

 

 


Idén csak Magyarországon a marton­vásári – túlnyomórészt õszi búzafajtákból összeállított – fajsorokat 28 különbözõ helyszínen, hivatott szakembereink segítségével mutattuk be a gazdálkodóknak. Bemutató jellegétõl függõen 7–11, illetve 22–24 martonvásári fajtát vizsgálhattak meg a gyakorlatban az érdeklõdõk, ahol a felfutó Mv Kolo mellett az Mv Lucia õszi búza és a Hanzi õszi árpa számított újdonságnak.A Martonvásári Országos Kalászos Fajtabemutató demonstrációs fajtasora idén jóval több újdonságot sorakoztatott fel mindazok számára, akik fajtakatalógusunk tanulmányozásán és a regionális bemutatók kínálatán túl fizikailag is többet akartak látni a „martonvásári jövõ”-bõl. Újonnan elismert fajtaként kézzelfogható volt az Mv Toldi és Mv Bodri õszi búza, az Mv Hópehely õszi zab és a Conchita tavaszi sörárpa, továbbá az idei állami elismerések várományosai, a harmadéves fajtajelöltek: Mv Menüett, Mv Petrence, Mv Kolompos és Mv Karizma.

Az idei kalászos fajtabemutatók kiemelt témái voltakA 2000-ben indított Pannon Búza Program keretein belül az elmúlt évek során ki­dolgozott búzaminõségi határérték elõírás-rendszer véglegesítése, a hozzá kapcsolódó védjegy megalkotása, a védjegyhasználatára vonatkozó feltételrendszer elkészítése és a pályázatok fogadásának megkezdése.

A program hivatalos honlapja: www.pannonbuza.hu

A fajtaoltalmi jogokra vonatkozó uniós jogszabályoknak a hazai jogrendbe történõ átültetésének megvalósulása (2009. évi XXVII. törvény – egyes iparjogvédelmi törvények módosításáról), mely a 2009. õszével induló gazdasági évtõl kezdve feljogosítja a mezõgazdasági termelõt az általa megtermelt terménye saját birtokán belül történõ vetési célú felhasználására (farm saved seed = saját termény visszavetésének joga), viszont e jogának gyakorlásával egyidejûleg jogdíjfizetési kötelezettsége keletkezik az elvetett fajta jogosultja (szabadalmasa) felé.

Tájékoztató anyagok: www.vszt.hu/fss+tájékoztató+1.htmlMv Elitmag Kft. – www.elitmag.hu