MENÜ

PETKUS szárító átadások országszerte

Oldalszám: 62
2014.03.17.

A szárító és tároló telepek korszerûsítésének látványos felgyorsítását eredményezte az EU-s támogatást is tartalmazó „EMVA” pályázatok meghirdetése és lebonyolítása. Ennek a beruházási támogatásnak ma már szemmel is jól látható eredményei az országszerte megújuló szárítók és tároló telepek.
Az „EMVA” pályázatos támogatási rendszer eredményeket, illetve annak segítségével az ország különbözõ helyein az elmúlt hónapban három új, korszerû PETKUS szárító és felújított telep került átadásra a Mepet Kft. jóvoltából Hódmezõvásárhelyen, Belvárdgyulán és Chernelházadamonyán.
 

 

A HÓDAGRO Zrt. „PETKUS DU 4000-17” típusú szárítót épített az elmúlt években elkészült 15 000 tonna kapacítású szemes termény tároló mellé, Hódmezõvásárhely Szikáncs központi telephelyén, illetve felújította a szárító melletti 5000 tonnás síktárolót. Ezt a beruházást úgy is lehet tekinteni, hogy az üzem komplex szárítási és gabonatárolási, terménymozgatási technológiája megújult.A HÓDAGRO Zrt., mintegy 5000 ha-on folytat gazdálkodást. A szárító-tisztító és tárolókapacitás szempontjából lényeges, mintegy 800 ha-on termesztenek kukoricát, melynek nagyobb része szemes kukorica. A napraforgó termõterület szintén mintegy 800 ha-on történik. A kalászos gabonából 2100 ha õszi búza és 150 ha tavaszi árpa. A növénytermesztési és állattenyésztési ágazat – 550 db holstein friz tejelõ tehén és a baromfiágazat – termesztési és tenyésztési technológiájának kialakításában a környezetvédelmi, a minõségjavítási és takarékossági szempontok érvényesülnek.

Szabó Lajos vezérigazgató az Agro Naplónak elmondta, a PETKUS szárítóra, illetve a hozzá kapcsolódó technológiai vonal kiválasztására, a környezetvédelmi szempontok, a minimális szennyezõanyag kibocsátás, az energia-felhasználási mutatók, illetve a munka minõségi paraméterek figyelembe vételével került sor. Ugyancsak környezetvédelmi szempontból fontos a zárt technológia, mely nagyüzemi tapasztalatokra épül, a berendezések horganyzott elemekbõl épülnek fel, vagyis a korrózióvédelem szempontjából is kielégítik az üzem igényeit.Sörös István a Mepet Kft. ügyvezetõje tájékoztatójában elmondta, hogy cégük a gabonaszárítás, -tárolás, komplex gépeinek forgalmazásával, illetve a hozzá kapcsolódó 50–100 t kapacitású tranzit tárolóktól az akár 50 000 t kapacitású silótároló és sík padozatú tároló telepek értékesítésével, kivitelezésével foglalkozik. A telepi „Gabonatechnológia” vonalba természetesen beletartoznak különbözõ magtisztító, csávázó és egyéb belsõ nagy mozgató gépek, valamint a vetõmagüzemi, illetve malomipari gépek is.

Baranya megyében, Belvárdgyulán ke­­rült sor az ország jelenlegi legnagyobb torony szárítójának átadására. A megyét jelentõsen reprezentáló Belvárdgyulai Mezõgazdasági Zrt. 11 000 ha-on gazdálkodó növénytermesztési ágazattal, 5 millió tejkvótával rendelkezõ szarvasmarha ágazattal, valamint, mintegy 1200 kocával, szaporulatával és hízóállománnyal rendelkezõ sertéstenyésztési ágazatot felvonultató cégcsoport.

A 45 t/h teljesítményû PETKUS szárító a hozzá kapcsolódó technológiával együtt az ország egyik legkorszerûbb szárítótelepének minõsíthetõ.A szárító folyamatos szabályzású szõnyegégõvel, meleg levegõcsatorna gyári hõszigeteléssel, meleg levegõ recirkulációs rendszerrel, horganyzott kivitelben, automata szabályzással, PLC vezérléssel, érintõpaneles kapcsolótáblával, korszerû ötszög alakú kaszkád rendszerrel, szívott melegzónás kialakítással, kis energiaigényû hõ-visszaforgatással, szabályozható hûtõzóna számmal (2-3), kerül megépítésre. Tartalmazza a mûködéshez szükséges alsó és felsõ kapacitív szintadókat, a hõmérséklet érzékelõket a vezérlõszekrénnyel együtt.

A szárító teljesítménye kukoricában (nedves) 25%-ról 15%-ra, 10°C külsõ hõmérséklet és 70% páratartalom mellett 44,0 t/h, a töltési mennyiség: 92 t.

Az elektromos csatlakozás teljesítménye 101 kW, az égõ hõ teljesítménye 5.320 Mcal/h, míg a vízelvonás 5.220 kg/ó.A szárító átadások sorozata azt tükrözi, hogy az „EU” támogatást is tartalmazó „EMVA” keretében az említett partner a már említett beruházó és forgalmazó mellett az MVH, valamint a tervezést és kivitelezést konkrétan végzõ cég is hatásosan, a támogatási forrásokat intenzíven felhasználva mûködtek együtt. Az ünnepélyes keretek között megtartott szárító átadások betekintést engedtek a beruházó cégek mûködésébe is, mely során látható volt, hogy a mezõgazdaságban a pénzügyi tõke mellett a dolgozók, a „kollektíva” hozzáértése, elhivatottsága, szakmai tudása adja a „tõke” másik felét, ami ugyancsak nélkülözhetetlen.A belvárdgyulai szárító átadásán készült fotókat megtekinthetik a www.agronaplo.hu/kepgaleria/61 oldalon. Az átadás médiatámogatója az Agro Napló volt.