MENÜ

Pioneer fajtabemutató a DuPont juniálison

Oldalszám:
2014.03.17.

 

Balatonszabadiban, az egyik bemutató helyszínén Fábián László, a Pioneer termékmenedzsere kommentálta lapunknak a bemutató legfontosabb mozzanatait:

 


 

 

Az országban idén 5 helyszínen kerültek elvetésre a DuPont és a Pioneer nagyszabású közös kísérletei, az un. Tudásközpontok, melyek helyet adnak a juniális rendezvénysorozatnak. A Tudásközpontokban a jelen és jövõ hibridjeinek, növényvédelmi technológiáinak széles tárháza található, az innen származó eredmények és tapasztalatok nagy jelentõséggel bírnak majd a termékfejlesztésben és ez által a hazai növénytermesztés színvonalának emelésében is. A betakarítások után a termelõkkel is meg fogják osztani ezeknek a helyszíneknek az eredményeit, tapasztalatait, hogy a gyakorlat hasznára is váljon a kísérletekbe fektetett munka.

Kukorica hibridújdonságok

A Pioneer nemesítésének középpontjában a termõképesség emelése mellett az aszálytûrés fokozása áll, hiszen az idõjárás utóbbi években tapasztalt szélsõségeihez alkalmazkodnia kell a kukorica hibrideknek is. Kiváló aszálytûrõ, nagy termésbiztonsággal rendelkezõ hibridek már bizonyítottak a Pioneer kínálatából az elmúlt években is, ilyenek például: PR38A79, P9400, PR37N01, PR37Y12, PR36V52, PR35F38. Az intenzív nemesítõi munkának köszönhetõen azonban már itt bemutatták az új generáció képviselõit.

A FAO 300-as éréscsoportban két új hibridet vezetnek be a következõ évtõl. Mindkét hibrid terméspotenciálban óriási elõrelépés az elõzõekhez képest. Az elsõ éves MgSzH fajtaminõsítõ eredményeik alapján az egyik a FAO 300-as éréscsoport elején van, a másik pedig a végén. Ez utóbbi a P9494-es, mely több mint egy tonnával elõzte meg a standardok átlagát, mely standardok az országban a legnagyobb területen termesztett legjobb hibridek. A másik hibrid, ami a FAO 300-as éréscsoport elején érik – tehát tökéletes gabona elõvetemény – a P9578-as, mely több, mint 300 kg-mal múlta felül a standardokat, vízleadásban pedig a legjobbak között szerepelt. Terméspotenciálban és aszálytûrésben elõrelépés az eddigiekhez képest.

Napraforgó

Bemutatásra került az Express® posztgyomirtási technológia és annak fejlesztése is a napraforgóban. A napraforgónál korábban gondot jelentett a kétszikû gyomok elleni védekezés, amit eddig csak nehezen vagy egyáltalán nem lehetett megoldani. A hagyományos technológiák ráadásul csapadékfüggõek is, ezért az utóbbi évek száraz tavaszain ezek nem mûködtek kellõ hatékonysággal. Ezen probléma megoldására fejlesztette a Pioneer és a DuPont közösen az Express® posztgyomirtási technológiát, melynek elsõ képviselõje az E82-es hibrid. A PR63E82 hibriddel és az Express® gyomirtó szerrel már sikeresen, és függetlenül a tavaszi csapadékviszonyoktól, védekezhetünk a nehezen irtható kétszikû gyomok ellen. A rendezvényen bemutatásra került az új Express® toleráns napraforgó, a PR64H42 is. A H42 magas olajsav tartalmú napraforgó, valamint fontos hogy már homozigóta formában hordozza a toleranciáért felelõs tulajdonságot ezért még nagyobb rugalmassággal lehet a gyomirtását megoldani, például akár egyszikûirtót is használhatunk az Express®-el együtt tankkeverékben.

A következõ években folyamatosan vezetik majd be az új homozigóta Express® toleráns hibrideket.

Repce

A MAXIMUS® féltörpe hibrideknél új hibrid a PR45D04, mely felülmúlja elõdjeit; kiváló termõképességgel rendelkezik és a legnagyobb olajtartalmat tudja produkálni. A MAXIMUS® hibridek rendkívül gyors térhódítása annak köszönhetõ, hogy valamennyi fenológiai stádiumban, a vetéstõl a betakarításig rendelkeznek olyan elõnyös tulajdonságokkal, amelyeknek köszönhetõen kiemelkedõ terméseredményt tudnak produkálni. Ilyen tulajdonságok például a rugalmas vetési idõ, a jó télállóság, kiváló állóképesség, az elágazások nagy száma, valamint ebbõl következõleg a nagy négyzetméterenkénti becõszám.

A hagyományos magas hibrideknél az új hibrid a PR46W20, ami elõrelépés olajtartalomban és termõképességben. Idéntõl a Pioneer már nem értékesít többé fajtákat, mert meggyõzõdésük, hogy a hibridek jóval nagyobb elõnyöket kínálnak a gazdálkodók számára.

Képgaléria: www.agronaplo.hu/kepgaleria/62