MENÜ

Rezisztencia menedzsment

Oldalszám: 76
2014.03.14.

Európai tanácskozás Brüsszelben a Nufarm szervezésében

 

 2009. május 14-15-én Európa több országából gyûltek össze a szakemberek Brüsszelben, hogy a gyomnövények növényvédõ szerekkel szembeni rezisztenciájáról, illetve a rezisztencia kialakulásának megakadályozásáról tanácskozzanak.

 


 

A Nufarm által szervezett tanácskozás nem titkolt célja volt az is, hogy a közel 140 meghívott képet kapjon a cég európai szervezetérõl, tevékenységérõl, a növényvédelemben és ezen belül is a gyomirtásban használható megoldásairól, fejlesztéseirõl.A program Alain Chalandon, a Nufarm Délkelet-európai igazgatójának megnyitójával kezdõdött, aki mérföldkõnek tekinti ezt a rendezvényt, hiszen ennek a nagyszabású szakmai esemény megszervezésének elõfeltétele a Nufarm stabil, meghatározó jelenléte az európai növényvédõ szer piacon. Az elmúlt években jelentõs szervezeti fejlõdésen ment át a cég világszerte és Európában is. Több országban, így Magyarországon is közvetlen értékesítési jelenlét, jelentõs termékpaletta bõvülés, a következõ években megvalósuló termékfejlesztések bizonyítják a cég nagykorúságát ezen a kontinensen is. A Nufarm az 1957-es megalakulása óta az anya kontinensen Ausztráliában vezetõ piaci helyet foglalt el, de a világ minden részén jelenlévõ irodák is bizonyítják: a gyakorlati termelõi igényeken alapuló termékfejlesztésekkel, az innovatív növényvédõ szer formuláció kutatással, a stabil engedélyeztetési és gyártási háttérrel (Európában négy gyárral rendelkezik a Nufarm) valamint a partneri kapcsolatok kialakításával gyártói-kereskedõi-felhasználói szinten sikeres üzletpolitikát követ a Nufarm.

 


 Az elsõ elõadó Patrice Courvalin a francia Pasteur (ejtsd: pasztõr) Intézet munkatársa volt, aki a rezisztencia kialakulásának mechanizmusáról beszélt. A rezisztencia kialakulása minden élõ szervezetben hasonló módon történik

 


 

.

A hallgatóság a baktériumok antibiotikumokkal szembeni rezisztencia kialakulásán keresztül ismerhette meg a folyamatot.

Az emberi gyógyászatban is nagy problémát jelentõ jelenség megakadályozása érdekében felhívta a figyelmet a különbözõ hatásmechanizmusú készítmények váltott használatára, és a túl alacsony dózisok okozta fokozott veszélyre.

Jean Wagner a Hohenheim Egyetem munkatársa a rezisztencia kialakulásának molekuláris alapjairól beszélt, majd a spanyol Andreu Taberner Palou (Lleida egyetem) professzor és az angol Jim Orson (ADAS) mutatta be a rezisztencia menedzsment gyakorlatát Spanyolországban és Angliában.

Az elsõ nap zárásaként a meghívottak látogatást tettek a brüsszeli Európa Parlamentben, ahol a korábbi francia mezõgazdasági miniszter, Henri Nallet beszélt az EU agrárpolitikájáról, a közösségi agrárpolitika kialakításának politikai nehézségeirõl és a gazdálkodókra váró makrogazdasági nehézségekrõl. A vendégeket nem álltatva megállapította, hogy az elkövetkezõ évek nem lesznek mentesek az extrém gazdasági kilengésektõl és kiemelte a júniusi EU parlamenti választások jelentõségét.

A második nap fõ témája a Nufarm által az Európai Uniós pozitív listán engedélyezett klórtoluroné és klórtoluron kombinációké volt a fõszerep. A hatóanyag történeti áttekintése után a vendégek alapos betekintést nyerhettek a klórtoluron tulajdonságaiba, a fenntartható növényvédõ szer használatban betöltött szerepébe, a kombinációs fejlesztésekbe. Európában egyre több helyen megjelenõ egyszikû gyom rezisztencia a nagy mennyiségben használt hatóanyagokkal szemben kiemelt jelentõséget ad az alternatív megoldásoknak, így például a klórtoluronnak. A Magyarországon is engedélyezett hatóanyagnak (Lentipur) ígéretes szerepet jósoltak a megszólaló szakemberek.

A maroknyi magyar szakember csapat egybehangzó véleménye volt, hogy itthon is szükség lenne egy a gyomok rezisztenciájával foglalkozó kutatási programra, hiszen a hazai gyakorlat is küzd a sikertelen gyomirtás, csökkent hatékonyság problémájával.

Alain Chalandon zárszavában elmondta, hogy ez volt az elsõ európai Nufarm konferencia, de szándékaik szerint nem az utolsó. Kihívás ma a mezõgazdaságot szolgálni, és ez a kihívás folyamatos fejlesztésre, fejlõdésre sarkalja a Nufarm munkatársait is.

 

 


Bõvebben: www.nufarm.hu

www.nufarm-eu.com/pages/convention3.html