MENÜ

Nagy volt az érdeklõdés a géptámogatás iránt

Oldalszám: 31
2014.03.11.

Sok gazdálkodó érdeklõdött az MVH adatai szerint a másfél év után ismét megnyitott mezõgazdasági géptámogatási lehetõségek iránt.

 

 

 


 

 

 

Az MVH megyei kirendeltségeihez az elsõ összesítés szerint 3800-an juttatták el kérelmüket. Ám ez az adat még változhat, mivel a beadási határidõ lejártakor postán lévõ kérelmekkel még nem tudtak számolni a hivatalban. Így a nem végleges adatok alapján a támogatási igény 27,8 milliárd forint ám a szakértõk biztosra veszik, hogy a támogatásra eredetileg rendelkezésre álló 30 milliárd forintos forrást felhasználják az igénylõk, sõt, akár valamivel nagyobb is lehet a forrásigény.

Így a szakértõi számítások szerint mintegy 110 milliárd forint értékû gépberuházás valósítható meg a támogatás segítségével. Az Európai Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) által finanszírozott vissza nem térítendõ támogatás mértéke az összes elszámolható költség 25 százaléka, az állattenyésztésben használt úgynevezett kiemelt gépek esetén 35 százalék lehet. A támogatás összege legfeljebb 200 millió forintot tehet ki maximálisan. Az említett támogatást elõször tavalyelõtt lehetett kérelmezni, akkor ezt 4500-an tették meg. A kötelezettségvállalás 41,5 milliárd forint volt, amelybõl eddig 37 milliárd forintot utaltak át a gazdálkodóknak. A még hátralévõ beruházásokat legkésõbb jövõ év elejéig kell befejezni.