MENÜ

Bõvülõ választék a Gabonakutatótól

Oldalszám: 12
2014.03.14.

Az õszi káposztarepce termõterülete az elmúlt években dinamikusan növekedett. Ezen nem is csodálkozunk, hiszen a növényi olajok iránti bõvülõ kereslet, a stabil piacok és a magas felvásárlási ár mind a termelési kedvet ösztönözte. A 2008. évi vetésterülete már meghaladta a 260 ezer hektárt. Az alkalmazott technológia egyre intenzívebb lett, így a még tíz éve inkább esetlegesen termelt növény az egyik legintenzívebb kultúrájává vált a hazai vetésforgónak.

 Az elmúlt õsz és az idei év azonban ismét új helyzet elé állítja a termelõket. A sikeres repcetermesztéshez elengedhetetlen mûtrágya ára drasztikusan megemelkedett, a kedvezõ õsz után egy aszályos és meleg tavasz következett. Azok a termelõk, akik jól elõkészített talajba vetettek, kijuttatták a kellõ mennyiségû tápanyagot és költöttek a növényvédelemre reménykedhetnek egy elfogadható termésben. Ahol ez nem történt meg, és május végéig csapadék is alig volt, ott a termés 1–1,5 tonna körül marad.

A gazda nem tehet mást, mint alkalmazkodik a folyton változó körülményekhez. A Gabonakutató Nonprofit Kft. a fajtaválasztásban kíván segíteni.Kínálatunk minden igényt kielégít, hiszen ettõl az évtõl hibridrepcét is ajánlunk partnereinknek. A FINESSE középérésû, kimagasló termõképességû, 45% feletti olajtartalmú hibrid. Korai virágzás és érés jellemzi. Alkalmazkodóképessége és szárazságtûrése teszi versenyképessé a hazai piacon. Az elismerése két év alapján történt, ahol termése több mint 3%-kal haladta meg a standard hibridek átlagát. Az intenzív területekre ajánljuk, de 2009 tavaszán már látható, hogy a gyengébb területeken gazdálkodók is jól járnak ezzel a hibriddel. Betegségekkel szembeni ellenálló képessége kiemelkedõ.Továbbra is figyelmükbe ajánljuk fajtarepcéinket, melyek közül a GK Gabriella és GK Lilla fajták méltán elismert és nagy területen vetett anyagok. Mindkét fajta kiemelkedõ terméssel, átlag feletti télállósággal és alkalmazkodóképességgel rendelkezik. A tavaszi határszemléink során megállapítható, hogy ez a két fajta minden tekintetben állja a versenyt a hibridekkel is. Aszálytûrésükkel ebben az évben újra kiemelkednek a fajtasorokból.A GK Helena és GK Olívia extenzív viszonyok között is kiválóan megállják a helyüket. Ár-érték arányuknak köszönhetõen ezeken a területeken továbbra is versenyképesek.

(VPG)